Икономика Поминък

Явор Гечев: “Подготвяме законопроект, чрез който да се регламентира ползването на пасища като фотоволтаични паркове и двете да се съвместяват“

Подготвяме законопроект, чрез който да се регламентира ползването на пасища като фотоволтаични паркове, т.е двете да се съвместяват. Ако има такива, те да са изградени на 50% от площа и да са вдигнати на 3 метра височина, и да се ползват земите и за пасища, съобщи министърът на земеделието Явор Гечев, който бе гост при откриването на Националния събор на овцевъдите в България, който се провежда от 6 до 8 май край Петропавловския манастир над Лясковец. Той допълни, че така ще има една нормална симбиоза между двата сектора, няма да се унижожават пасища, а мярката  ще касае и други земи, за отглеждане на други култури. Коментарът бе по повод промяната на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Гечев поясни, че до 2-3 седмици законовите текстове ще са готови за внасяне за гласуване в Народното събрание.

Относно нерегламентирания внос на агнешко по Великден и Гергьовден коментира, че заради засиления фитосанитарен контрол по границите и затворената кланица, предоставяла вносни агнета за български, процесът е овладян и е свършена добра работа между държава и браншови организации.

„Забраната включваше и други продукти като слънчоглед и сухо мляко. Доста упреци получих, заради този засилен фитосанитарен контрол, но мисля, че това е правилния път и когато търговците на практика разберат, че има държава, процесите са по-регулирани. Често се говори за цени, категоричен е фактът, че когато има българска продукция, тя е по-висока. Но е и по-качествена“, допълни Гечев. Той коментира и, че се готви обща декларация –споразумение с Украйна, когато има аномалии на пазара, специално при слънчогледовото олио, ние като държава да реагираме. „Има аномалии заради кризата там. Ние заедно ще разработим различни варианти да усъвършенстваме т.нар. коридори – извеждайки ги от ЕС и от държавата. Работим и по гаранционни фондове. Искаме не просто забрани, те не вършат работа докрай. Да има забрани, но да има механизми, които да регулират този тип кризи“, каза министърът на земеделието. И допълни, че имаме повече слънчеглед, отколкото можем да обработим до новата жътва, т.е имаме вече остатъчни количества – над 1 млн. тона, стока за 3 милиарда лева. „Преработвателите у нас предпочитат българския слънчеглед, дават и допълнилни добавки . Но е нужно да се уравновеси пазарът“, обобщи министър Гечев.

Заради отпуснатите само 10 млн. евро за България като пакет от новата компенсация на ЕК от украинския внос, той посочи, ще парите са недостатъчни и страната ни е подценена по отношение на помощта.

„Ние сложихме над 20 продукта като кризистна мярка. Но искахме задължително и още два продукта до 5 юни да бъдат обследвани. Това са сухото мляко и меда. Има завишени количества. 30% спадна изкупната цена на млякото в последните 2 месеца, но това не се отрази на крайната цена на млечните продукти“, допълни ресорният министър. И поясни, че относно СЕУ – системата за електронни услуги като начини на очертаване на земеделските земи, се очаква да заработи до 10 май.

Кремена Крумова – Попова