Култура

Юрий Дачев поставя комедията „Скакалци“ на Ст. Л. Костов във великотърновския театър

С репетиции на комедията «Скакалци» на Ст. Л. Костов започна новият творчески сезон в Музикално-драматичния театър «Константин Кисимов». Спектакъла на великотърновска сцена ще постави известният драматург и режисьор Юрий Дачев.

«Искам да направя комедия, която е достатъчно популярна, но в същото време не е втръснала на българския зрител. Творчеството на Ст. Л. Костов е своеобразна илюстрация на българската социална и културна действителност, представена със средствата на комичното. Чрез «Скакалци» в негово лице открих автор, който е достатъчно прозорлив, но в същото време не е зъл, иронията му не е разрушителна. Думите му пощипват, без да оставят кървави следи. Тези качества ми се видяха достатъчни, за да се заема с обичаната комедия. В този спектакъл ще разкажем една смешна история за хора, на които много им се иска да живеят – охолно, богато, разточително, и в тази своя алчност са готови на всичко», споделя гост-режисьорът.

В «Скакалци» участва целият драматичен състав на великотърновския театър, а премиерата ще бъде през октомври. Над сценографията и костюмите работи Ханна Шварц, а музиката подготвя Петър Атанасчев.

«Отдавна водим творчески разговори с Юрий Дачев и сега сме изключително удовлетворени, че въпреки своята натоварена програма, успя да отговори на нашата покана», признава директорът на МДТ «Константин Кисимов» Васил Вълчев. Той съобщи, че до края на годината великотърновските артисти ще подготвят още едно премиерно заглавие. В началото на ноември трябва да започнат репетициите на пиесата «Стъклената менажерия» на Тенеси Уилямс. За спектакъла, който ще се играе в камерна зала, е поканена младата режисьорка Надя Панчева.

Юрий Дачев е драматург, режисьор, театровед, сценарист и водещ на тв предаването „Рецепта за култура“ по БНТ. Той е преподавател в НАТФИЗ «Кр. Сарафов» и драматург на Малък градски театър /зад канала/ в София, а сега за първи път работи с екипа на великотърновския театър. Автор е на над 2000 публикации в областта на театъра, а драматургичните му текстове са получили над 60 сценични реализации и са превеждани и публикувани на повече от 8 езика.

Юрий Дачев е автор на пиесите „Праведните не закусват в петък“, „Пансион за кучета“, „Вчерашни целувки“, „Салон за плач“ (радио-пиеса), „Почтени убийства“ и др. Особено място в творчеството му заемат драматизациите върху класически български и чуждестранни прозаични творби. Сред тях са „Алангле“ (по мотиви от разказа „Трите дебелани от Антиб“ на С. Моъм, 1994), „Казаларската царица“ (по едноименния роман на Иван Вазов, 1999), „Почтени убийства“ (по „Портретът на Дориан Грей“ на О. Уайлд, 2004), „Поручик Бенц“ (по романа на Д. Димов, 2005), „Предпоследно раздаване“ (по „Дама Пика“ на А. С. Пушкин, 2009), „Зимата на нашето недоволство“ (по романа на Дж. Стайнбек, 2018). Последните му успешни драматизации са на „Тютюн“ по романа на Димитър Димов във варненския театър и на „Нова земя“ по едноименния роман на Вазов, който се играе с голям успех в Народния театър.

Значима част от творчески профил на Юрий Дачев са и сценариите за игрални и документални филми. Сред тях са «Пансион за кучета», «Светът е голям и спасение дене отвсякъде», «Пътуване към Йерусалим», «Приключенията на един Арлекин», «Балканска рапсодия», «Бартер» и други. Автор е на книгите „Герой на площада“ и „Когато се подстригват мравките“ (автобиографии на актрисата Стоянка Мутафова), „Дежурно осветление“, биографията на Григор Вачков «Пратеник на мъжки времена», на книга „Една фурия на 90“ за актрисата Татяна Лолова, „2 десетилетия и 200 страници“ и др. Носител на множество награди, между които Най-добър театрален критик (1993), Награда на САБ за драматургия (1996 и 2005), Награда за драматургия на Друмеви театрални празници, Шумен (1999), Национална награда «Христо Г. Данов» за популяризиране на българската книга (2016) и др.