Любопитно

Юлияна Дончева – лице на кампанията „Направи го за България” във Велико Търново

В Катедралния храм „Рождество на пресвета Богородица” във Велико Търново ще се проведе масовото кръщене – част от кампанията „Направи го за България”, съобщи за Общинското радио Моника Иванчовска, координатор на движение „Национална кауза”. Един от звездните кръстници на 65-те деца от старата столица ще бъде Юлияна Дончева. До дни от организацията ще обявят и другите известни личности, подкрепили кампанията. Звездните кръстници са само опция, като родителите си запазват правото да изберат свой близък за духовен наставник на детето. Разпределението по градове на известните личности се извършва според обвързаността им със съответния регион и ангажиментите им.

Кръщенето ще се проведе на 22 октомври, веднага след приключването на неделните литургии в храмовете. Светото тайнство започва около 11 часа, а децата ще бъдат разпределени в няколко групи. Още девет български града са включени в масовото кръщене. Амбиция на организаторите е всяка година да организират такова събитие, а следващото е предвидено за есента на 2018 година. Записванията се извършват във Фейсбук, а условията са публикувани на страницата „Направи го за България 2”. Едно от условията е децата да са заченати след 1 януари 2017 година.

Общо 80 са малчуганите от Велико Търново, които се включиха в първото издание на „Направи го за България”. Техните родители публикуваха снимки във Фейсбук, с които споделят радостта си от появяването им на бял свят. Всяка снимка подпомага двойки с репродуктивни проблеми, уточниха от движение „Национална кауза”. Масовото кръщене ознаменува финала на кампанията. „Снимките се публикуват във Фейсбук, а родителите трябва да напишат датите на термин и раждане на децата. Всяка споделена снимка е и регистрация за кръщенето на детето догодина. Децата, които ще бъдат кръстени тази година, трябва да бъдат заченати през 2016-а”, уточни Моника Иванчовска.