Култура

Ще снимат филм за историята на храм „Св. Николай”

Филм за историята на храм „Св. Николай” във Велико Търново и сегашния живот в енорията ще бъде заснет съвсем скоро. В ход е и организация за втора среща с дарители, общественици, последователи на Кольо Фичето и др. Целта на филма е още повече популяризиране на кампанията по набиране на средства за реставрацията на храма. Над 60 са вече преводите в банковата сметка на църковното настоятелство. Събрани са няколко десетки хиляди лева. Но са нужни още много средства, за да започне спешният ремонт, казва отец Славчо Иванов.

Замисълът на църковното настоятелство е филмът да се излъчи на национално ниво и да бъде готов до храмовия ни празник 6 декември – Никулден. Чрез него да се намерят още съмишленици за каузата, да научат повече хора за нас, защото ще започнем ремонт, когато се намерят нужните средства. Книги сме издали досега, сега и филм ще направим. В него ще участват всички ангажирани в каузата ни – проф. Николай Толешков и проф. Миглена Прашкова, изработили плановете по възстановяване на църквата, проф. Петко Петков, историк, проф. Радослав Радев. Ще включим и наши парламентаристи. Тази година се навършват 185 години от освещаването на храма”, допълва отец Славчо и вярва, че с Божията помощ ще се намерят още дарители и тяхното число ще се увеличава.

Храмът „Св. Николай“ в старинния квартал „Варуша“ във Велико Търново е паметник на културата. Тя е дело на майстор Колю Фичето. В църквата е създадено първото българско църковно училище през Възраждането, свързана е с библиотечното и театралното дело, както и с приемането на Търновската конституция. След нейното съграждане Уста Колю Фичето получава титлата майстор.

Кремена Крумова – Попова