Прокуратура

Шофьор на тир, допуснал катастрофа и по непредпазливост причинил смъртта на едно лице, отива на съд

Окръжна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 33-годишен турски гражданин, който при управление на товарен автомобил нарушил правилата за движение по пътищата и с това по непредпазливост причинил смъртта на 41-годишен мъж и телесни повреди на 56-годишна жена –престъпление по чл. 343, ал. 4, вр. ал. 3, б.”Б”, вр. с ал. 1, б. „б“ и б. „в“, във вр. с чл. 342, ал. 1, пр. 3 от НК

Обвинението срещу Ю.М. е за това, че на 08.11.2023 г., на път I – 5 (гр. В. Търново – с. Самоводене), с посока на движение от с. Самоводене към гр. Велико Търново, при управление на товарен автомобил влекач марка „Даф“ и прикачено полуремарке с турски регистрационни номера,  нарушил правилата за безопасно движение по пътищата, регламентирани в ЗДвП: водачът превишил максимално допустимата за съответния пътен участък скорост на движение от 70 км./ч., като при условията на мокра настилка се движил със скорост от 83 км./ч. Освен това той не контролирал непрекъснато товарния автомобил и на пътно платно с двупосочно движение напуснал своята пътна лента, пресякъл единичната непрекъсната линия М1 (като полуремаркето навлязло в лентата за насрещно движение) и предизвикал пътно-транспортно произшествие с движещия се срещу него лек автомобил марка „Тойота“. При катастрофата починал П. П.  – пътник в лекия автомобил, а на водача му К. Д. били причинени средни телесни повреди.

По искане на прокуратурата, Ю.М. е с взета мярка за неотклонение  „Задържане под стража”.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

* Съгласно чл.31, ал.3 от Конституцията на Република България  и чл. 16 от НПК, обвиняемият се смята за невиновен до установяване на противното с влязла в сила присъда.