Любопитно Поминък

Шеф Иван Манчев: „Храната е живот, здраве, минало, настояще и бъдеще“

Популярният шеф готвач Иван Манчев изнесе лекция на тема “Лидерство в бизнеса” в Голяма зала на Община Велико Търново. Събитието се осъществи от сдружение „Дигитален Търновград“, със съдействието на Община Велико Търново и издателство. По време на лекцията си шеф Манчев посъветва младите хора да мечтаят и да знаят наистина, какво искат да постигнат. „Мечтите винаги идват с това какъв си, от къде си, какво те е провокирало в живота и прочие. За да направиш един бизнес, трябва да го познаваш. Трябва да имаш цел и посока”, посочи популярният шеф готвач. Според него, ако човек превърне хобито си в професия, означава че никога не работи и никога не почива. И това, което прави, го прави винаги със сърце и душа.

„Храната е живот, храната е здраве и като такава всеки ден се срещаме с нея. Пипаме я, докосваме я, кара ни да изпитваме удовлетворение. Тя е  минало, настояще и бъдеще. Храната е мисъл, съчетание на продукти, какво искаш да направиш с тях. Когато я сглобяваш трябва да я съчетаваш, да я чувстваш и усещаш. Да си отиват продуктите. Аз 32 години се занимавам с готварство. Благодаря на моя баща, който ме насочи към професията”, призна пред Общинското радио шеф Иван Манчев.

Смята, че сме си променили навиците на хранене благодарение на кулинарните предавания и професионалните училища, както и различните състезания, които се правят с „Асоциацията на готвачите“.

„За да се промениш изцяло, трябва да си промениш бита. А промяната идва, когато я търсим. Ако искаме да се развиваме, ние трябва да се променим. Успешната формула във всеки един бизнес, включително и ресторантьорският, е човек трябва да бъде много постоянен. Като се захване с нещо, да познава материята, да си прехвърли в себе си нещата, как да го направи, защото рискува да сгреши. Всичко трябва да е проверено и изживяно. И човек е добре да си гони целта. Това е труден бизнес. Трябва да гориш в него, да имаш сърце и душа. Да имаш добра визия, изложения, докъде искаш да стигнеш, с фокус, с идея, с цел”, допълва шеф-готвачът.

За така „любимото” авокадо казва, че обикновено човек прави неща с него, които никога не е правил, защото смята, че е модерно, здравословно, но навярно никога не го е опитал и усещал. Самият той уважава традициите, обича родния вкус, обича много и мамините гозби, както и печени люти чушлета, и пържени кюфтета.

Шеф Иван Манчев е минал през всички стъпала на професионалното развитие. Завършва Техникум по обществено хранене в Банкя през 1991 г., Българо-Датския колеж по търговия, маркетинг и туризъм със специалност “Туризъм” и Техническия университет в Габрово през 1999 г. със специалност “Търговия и маркетинг”. Специализирал е в Германия и Швейцария. Манчев е от малцината готвачи в България, успели да осъществят мечтата на всеки един професионалист – да бъде главен готвач в собствения си ресторант, а днес има вече три заведения. Кулинарен критик е в предаването „Черешката на тортата“ и кулинарен водещ на „Кошмари в кухнята“. През 2017 г. издава първата си самостоятелна книга „Мечти и Кошмари“.

Кремена Крумова – Попова

снимка – „Дигитален Търновград“