Денят Община

Шефът на търновската полиция, две лекарки и трима доброволци от Овча могила сред номинираните достойни българи

За успешната превенция срещу телефонните измами в областта е номинацията на директора на търновската полиция старши комисар Димитър Машов в класацията на в. „24 часа” „Достойните българи”. Благодарение на полицейския шеф във всяко населено място в региона се проведоха беседи с възрастните хора как да се пазят от мошениците. Срещи бяха инициирани в старчески домове и пенсионерски клубове, бяха раздадени брошури с описание на схемите на измами, а примерът на търновската полиция привлече дори експерти от германското външно министерство, които дойдоха на място да видят как възрастните хора се справят с ало измамниците.

Номинирани за приза „Достойните българи” са и трима доброволци от отряда в свищовското село Овча могила. Георги Иванов, Тихомир Веселинов и Милен Милев спасиха 30 възрастни в Центъра за хора с деменция, след като на 20 декември миналата година в сградата на здравната служба лумна пожар.

Наградите в класацията „Достойните българи” ще бъдат връчени на 19 март на официална церемония в София. Сред номинираните са и две великотърновски лекарки – д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова. Тяхната номинация идва след усилената им кампания за разясняване ползите от донорството.