Прокуратура Съд

Шест месеца затвор за безотговорен баща, буйствал в Център за настаняване на деца в Търново

Мъж, хулиганствал в Център за настаняване от семеен тип в старата столица, е осъден на шест месеца лишаване от свобода.

Д. Х. е признат за виновен за това, че в периода от 02.12.2017 г. до 16.03.2018 г. в град Велико Търново, в Център за настаняване от семеен тип II за деца без увреждания, при условията на продължавано престъпление и повторност, извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото – без да се съобразява с реда и режима в Центъра, го посетил в нетрезво състояние, повредил имущество, собственост на Община Велико Търново /входната врата и декоративни дървени дъски/ на обща стойност 104,80 лв., блъскал и ритал входна врата, изплашил всички настанени в центъра деца и безпричинно гонил и заплашил с побой възпитател в дома.

 

Обвиняемият е осъждан, а децата му, поради не полагане на необходимите грижи, със заповед за полицейска закрила и заповеди на директора на Дирекция „Социално подпомагане“ – В.Търново били настанени в Център за настаняване от семеен тип. Въпреки това, обвиняемият не се съобразявал с реда в центъра, с това, че там се полагат грижи за деца със специфични потребности, че децата са били свидетели в семействата си на насилие и, че се работи с тях за преодоляване на стреса от такива ситуации, често го посещавал извън часовете за срещи, след като бил употребил алкохол, създавал проблеми, държал се грубо и дръзко, притеснявали всички деца и заплашвал възпитателите, за което имало докладни записки до Дирекция „Социално подпомагане“ Велико Търново.

На 02.12.2017 г. обвиняемият бил употребил алкохол и за пореден път, в неразрешено време посетил Центъра. Възпитателят видял, че обвиняемият е пиян и отказал да го пусне вътре. Без да се съобразява с решението му и с това, че нарушава реда и плаши децата вътре, обвиняемият започнал да вика, да блъска и рита входната врата, като я изкъртил, влязъл вътре и подгонил възпитателя. Всички деца, включително и неговите, побягнали уплашени и скрили ножовете, тъй като се страхували, че ще ги нападне.

На 16.03.2018 г. обвиняемият, отново в нетрезво състояние и в нерегламентиран час, отишъл в Центъра. Виждайки го в това състояние,  децата се изплашили и започнали да бягат и да викат, че „Д. пак е дошъл“. Възпитателката в дома, за да избегне конфликт с обвиняемия, решила да разреши среща, която да се състои на входа на центъра. Обвиняемият обаче настоявал да влезе вътре. Две от децата му се скрили в стаите си и отказали да се срещнат с родителя си. Ядосан и без причина обвиняемият счупил три от дъски на външната ограда на центъра.

Присъдата подлежи на обжалване пред Окръжен съд –В. Търново.