Култура Образование

Шестокласничката Аделина Петрова е единственото българче на финала в световния конкурс за рисунка Khula Aasmaan

Шестокласничката от СУ „Емилиян Станев“ във Велико Търново Аделина Петрова е единственото българче, достигнало до финала на световния конкурс за рисунка „Открито небе“ (Khula Aasmaan). Организатор на състезанието е Platform for creative expression – Индия. Повече от 2000 деца от целия свят са се включили в конкурса, чийто окончателни резултати ще станат известни в края на февруари.

„Първия срок, в час по рисуване трябваше да рисуваме на свободна тема и аз разглеждах в Pinterest за интересни снимки и идея. Попаднах на момиче, пред чието лице имаше дъга, хареса ми и реших да опитам да го нарисувам. Не се получи точно така, както на мен ми се искаше, но мама беше впечатлена от рисунката и още същата вечер ми предложи да я изпратим в този конкурс Khula Aasmaan. Нарекохме рисунката „Замислена“ и я изпратихме“, разказва Аделина. След известно време Аделина получила съобщение, че нейната рисунка е селектирана заедно с още 100 работи за финалното гласуване. Финалистите са определени от професионално жури, а не чрез гласуване в интернет. Художници ще определят и победителите, допълва Аделина, която е ученичка в паралелката с разширено изучаване на рисуване в СУ „Емилиян Станев“.

Повече от 40 награди има вече Аделина Петрова. Само от началото на 2023 г., талантливата шестокласничка е спечелила 7 награди, пет от които са от международни конкурси. Но най-голяма гордост за нея остават победите й в конкурса за лого и дизайн фирмата Bulwork, както и в състезанието за плакат „Плакат на мира“ на Лайънс клуб интернешънъл. „Особено се гордея с първото си място в конкурса за лого, защото аз искам да уча графичен дизайн. Харесва ми да изработвам и плакати, затова споменавам състезанието на Лайънс клуба, макар че в него победих на регионално ниво и след това вече – в националния кръг и в международния нямах награда“, разказва Аделина.

Тя има отличие и от международния конкурс, посветен на Хари Потър, на Charumela art School – Бангладеш. Всъщност наградите й от там са пет – награда за мир, две отличия за постижения в областта на изкуството и още две, които я поставят в топ 100 на децата, чиито рисунки са отпечатани на календари. Аделина получи и специална награда в конкурса на Община Велико Търново и Общинския детски комплекс „Моят Левски“, посветен на 150 години от гибелта на Апостола.

„Обичам да рисувам живопис и най-вече хора. Когато рисувам хора, винаги започвам от очите и носа, те са ми любимите. Гледам очите на хората, дори когато се разхождам, наслаждавам се на формата и на цвета. Обичам сините и зелените очи, вероятно защото синьото е един от любимите ми цветове“, усмихва се Аделина, след това допълва списъка с червено и лилаво. Казва, че обича да чете за символиката и значението на цветовете и така научила, че синята гама носи енергията на тъгата, докато самата тя е усмихната и лъчезарна.

Аделина учи в СУ „Емилиян Станев“ от първи клас и мечтае да продължи в това училище в паралелката по графичен дизайн. „Не си представям, че ще се занимавам с нещо различно от изкуството. Бях в детската градина, когато мама забеляза, че обичам да рисувам и ме записа на уроци. Така попаднах и в това училище. Обичам да работя с глина, да танцуват и да правя снимки“, казва още Аделина.