Образование Полиция

Шестокласници поканиха полицаи в часа на класа

Един различен час на класа, посветен на пътната безопасност проведоха днес шестокласници от ОУ „Д. Благоев“ във В. Търново. Часът се проведе в двора на училището, а гости бяха заместник-областният управител Станислав Николов, младши автоконтрольор в сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – В. Търново Галя Борисова и Ивелин Иванов, инспектор в сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР – В. Търново.
Учениците си припомниха правилните места и начини за безопасно пресичане на пътното платно и управление на велосипед, и тротинетки. Наблюдаваха демонстрация на поставяне на белезници, а учителят им бе „изпробван“ за употреба на алкохол. Засегнати бяха темите за употребата на наркотици и алкохол, и пагубното им влияние върху детския организъм;  управлението на мотопеди, мотоциклети и автомобили, без необходимата правоспособност и още много предизвикателства, които биха ги провокирали в ежедневието им. Учениците проявиха интерес и към изискванията за постъпване на работа в МВР.
Появата на полицейския автомобил в двора на училището привлече вниманието и на по-малките ученици, които с интерес се включиха в дискусията и разгледаха оборудването на полицейския служител и патрулната кола, както и отличителните знаци,  по които могат да разпознаят, работещите в системата на МВР.
Работата на полицейските служители с малчуганите продължава през цялата учебна година и засяга различни теми. Тя не спира дори и през ваканциите. През изминалата лятна ваканция по традиционния вече проект „Детска академия за спорт и превенция“ бяха обхванати близо 400 деца на възраст от 6 до 18 години, техните родители и кметовете на малките населени места в община В. Търново. Целта е с общи усилия да се формира у младите хора чувство на уважение към законите, към моралните ценности  и нетърпимост към проявите на насилие, агресия и хулиганство.