Поминък

Със 101 каба гайди и кукери откриват Шестия национален събор на овцевъдите

Националният събор на овцевъдите в България ще бъде открит на 12 май (петък) от 11:00ч. Събитието се провежда за шеста поредна година край Петропавловския манастир и събира над 300 изложители и занаятчии от цялата страна. Очаква се на официалното откриване да присъства новият министър на земеделието Румен Порожанов.

Със 101 каба гайди, кукери и изпълнението на „Когато бях овчарче” от 11-годишния Донко Марков ще бъде поставено началото на събора.

Тридневната програма включва изложби, състезания, демонстрации, кулинарни атракции, народни веселби и нестинарски игри, обявиха пред журналисти организаторите на събора – Владислава Андреева и председателят на Националната овцевъдна асоциация Симеон Караколев.

Над 1000 животни – 16 породи овце, над 6 породи млечни кози, различни коне и пастирски кучета ще могат да видят посетителите. Ще има и обособен терен за селскостопанска техника и оборудване, мини мандри, специализиран фермерски пазар и изложение на био, месни и млечни продукти.

Една от най-интересните атракции тази година ще е демонстрация на производство на сирене по съвременни и 500-годишни технологии.

На площ от над 200 кв. м. ще бъдат разположени музейните експозиции, включени в програмата на събора. Националният исторически музей, музеите от Котел и Тетевен, и Музеят на художествените занаяти и приложните изкуства – Троян, ще изложат свои експонати, посветени на овцевъдството и занаятите. Читалища от цялата страна, ще представят 11  сбирки на тема „Овцевъдството и развитието му през вековете”. Димка Андреева от село Тополи, Варненско пък ще покаже на любопитните гости ръчно изработени кукли в автентични народни носии. Посетителите ще могат да видят и фотографската изложба на Асен Великов – „Различната България”, в която авторът е документирал моменти от различни събори – Роженския, Ирин-Пирин и Събора на овцевъдите.

В трите дни на събора ще има и конни атракции. Тази година гостува прабългарската школа за оцеляване „Багатур”, а реконструктори от сливенската късноантична и средновековна крепост Туида ще демонстрират древното и позабравено изкуство соколарство. Те ще дойдат с две обучени птици – сокол и ястребов мишелов. За първи път на събора ще участва и националният отбор по синхронна езда.

Ути Бъчваров ще приготвя типични български ястия и ще забавлява посетителите с кулинарното шоу „В търсене на изгубения вкус”.

Специално обособен кът ще има и за малките посетители. В детска работилница ще се проведе пленер по рисуване. Там ще бъдат изложени и над 300 творби на деца, участвали в конкурса, посветен на Гергьовден. Васил Говедарски ще показва как изработва дървени фигури с моторна резачка. Тази година победителят в музикалния конкурс за инструменталисти под 18 години „Заблеяло ми агънце” ще получи специална награда – кавал, изработен от Стоян Иванов, който е потомствен майстор на кавали.

Едно от основните мероприятия по време на събора е кръглата маса по проблемите на овцевъдството, която ще се проведе на 13 май. Акцентът на форума тази година е създаването на Съюза на овцевъдите в Европа, в който се включват 24 държави. В кръглата маса участие ще вземат 9 посланици от чужбина.

Организаторите припомнят, че движението в трите дни на събора ще бъде еднопосочно – за Петропавловския манастир ще се влиза от Арбанаси и Велико Търново и ще се излиза през Лясковец. За посетителите са подсигурени няколко паркинга, а Община Лясковец е осигурила организиран автобусен транспорт.

Националният събор на овцевъдите се организира от Националната асоциация за развъждане на млечни овце в България, с подкрепата на Министерството на земеделието и Общините Лясковец, Велико Търново и Горна Оряховица.