Култура Образование

Шестима изявени ученици от ПГСАГ „Ангел Попов“ с награди от сдружение „За старите зидари“

Петима изявени възпитаници на Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Ангел Попов” – Велико Търново ще получат награди от ръководството на сдружение „За старите зидари”. Един успешен ученик пък ще получи годишна стипендия от 500 лева. Имената на младежите все още не са известни, те ще бъдат определени от ръководството на гимназията.

Наградите, луксозно издание за Колю Фичето издадено от Музея в Дряново, ще бъдат раздадени на 19 март, петък от 13.00 часа в парк „Дружба” в старата столица. Тогава официално ще бъде открит и  уникален монумент близо до гроба на Майстор Колю Фичето. Комплексът, включва кът за отдих с чешма и съдържа всички елементи, които великият майстор е използвал в своите сгради. Той струва 110 000 лева, осигурени изцяло от дарители. Проектът за него е на арх. Драгомир Йосифов и  скулптора Денислав Сираков. Камъка – бял варовик осигурява лично шефът на Националната камара на строителите инж. Илиян Терзиев.

За откриването на монумента са поканени гости от цялата страна. На тържеството слово ще произнесе кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов.

Сдружение „За старите зидари“ е регистрирано във Велико Търново през 2014 година. Каузата им е национална. А целите – да облагородят гроба на Уста Колю Фичето в старата столица и да отдадат значимото на старите зидари; да разкриват артефакти от историята, да съхраняват историческите паметници у нас; да провеждат образователни събития и др.  Съпредседатели на организацията са Красимир Георгиев от Стара Загора и Николай Колев от Велико Търново. 

снимка – проект на уникалния монумент в парк „Дружба“ във Велико Търново

Кремена Крумова – Попова