Култура

Шестима великотърновски художници представят България на арт панаира „Affordable Art Fair” в Амстердам

9 декара изкуство. 67 галерии. Над 300 артисти. Това е статистиката, с която започваме разговора с великотърновския художник Дамян Бумбалов – един от шестимата творци, които се изявяват в мащабния арт проект „Affordable Art Fair” в Амстердам, Холандия. Вчера в огромно хале в северната част на града, половината от което „окупирано” от изкуство, бе открит т.нар. Панаир за достъпно изкуство. Творци от цял свят представят своите работи, а единственото условие е те да се продават на цена до 5 хиляди евро. Панаирът се организира едновременно в още шест държави, но ние се спираме на Холандия заради силното великотърновско участие.

Дамян Бумбалов, Виктория Георгиева (Mouse), Емил Калоянов (Слънцето), Сашо Филев, Деян Петров и Марко Дупалов са единствените представители на нашата страна, включили се в събитието. Въпреки че част от тях вече не са във Велико Търново, са оставили своята трайна следа в културния живот на старопрестолнината. Техен куратор е холандецът Якоб ван Бейлен, а включването им е част от бъдещия проект на Якоб, наречен „AMA Art Gallery” (бел. а. „Асенова махала арт галерия“).  „Нашият щанд е единствен от България. Това събитие е изключително, Общината тук е създала условия за изява на артистите да представят своите неща, а целта е една – да се развие тази част от града като творчески център. Вчера преди откриването близо 2 хиляди човека чакаха отвън, за да влязат”, обобщи Бумбалов. Той се представя с осем свои картини – съвременна живопис. Дамян е този, който транспортира с бус от Велико Търново всички творби на своите колеги. Изложението ще бъде закрито на 5 ноември.

Великотърновските художници организират още едно събитие в Холандия. Това е изложбата „Българска връзка” в „Експо Кафе Замен” – пространство, наподобяващо бившия търновски клуб „Таралеж”, но много по-голямо. Експозицията, чийто организатор е също Якоб ван Бейлен, е вече подредена, но партито за нейното официално откриване ще бъде на 10 ноември. Тогава българското общество в Амстердам, заедно с местните творци, ще се почерпят по български, шегува се Дамян. Изложбата „Българска връзка” ще остане до 15 ноември в Амстердам. След това нашите художници се завръщат в България.