Образование

Чрез централизирано електронно класиране приемат първокласниците в търновските училища

Първокласниците в общинските училища на територията на община Велико Търново да се приемат чрез централизирано електронно класиране за учебната 2020/21 година. Това е записано в проекта на нова Наредба за приемане на учениците в първи клас. Документът е публикуван на официалния сайт на местния парламент и ще остане отворен за обществено обсъждане до 27 април.

„Централизираната електронна система, която искаме да въведем от учебната 2020/21 г., е важна не само, защото ще спести на родителите разнасяне на документи и обикаляне по училищата, но ще улесни класирането. В момента кандидатстването е училище за училище и първото класиране се блокира от деца, които са приети в повече от едно училище. А това е неизбежно, когато всяко училище приема документи самостоятелно. При централизирането класиране подобно блокиране не би трябвало да има. Децата се подреждат по събраните точки и съответните групи. Така ще се гарантира равен достъп на подлежащите на задължително образование в първи клас. Правим го и за родителите, за да бъдат удовлетворени и спокойни  за прозрачността на процеса”, обясни  Пенка Игнатова, директор на Дирекция „Образование, младежки дейности и спорт”.

Момичетата и момчетата от набор 2013-а  трябва да прекрачат т.г. школския праг. По данни на ГРАО те са 680.

Процедурата за първото класиране стартира на 1 юни и приключва на 13 юни. Второто класиране е от 14 до 19 юни, а третото – от 20 до 25 юни.

Родителите могат да подават до 9 заявления, колкото са образователните институции във Велико Търново, които правят прием в първи клас. Те могат да кандидатстват по два начина. Първият е да се регистрират в електронната система. Ако нямат възможност, трябва да посетят желаното от тях учебно заведение и там представител на училището да регистрира детето в системата.