Здравеопазване

Чрез мобилно приложение споделяме здравния си статус

Национална информационна система за борба с COVID-19 бе представена в Министерски съвет от представители на „Информационно обслужване“. Чрез нея всеки гражданин може да сподели здравния си статус. Въвежда личните си данни, ЕГН, хронични заболявания. През определен период от време потребителят може да подава симптоми.

Системата, която ще заработи от понеделник, ще е разделена в две части – достоверната информация от институциите и от мобилните приложения на самите граждани. Ако все пак някой има симптоми за COVID 19, подадената информация отива автоматично при личния му лекар и самият той го удостоверява и  го въвежда като потвърден случай с болестта. Системата има и Централен регистър. Целта му е да подава автоматично към МВР, общините, личните лекари, РЗИ, Гранична полиция, доброволците и др. медицински данни. 

Идеята е информацията въведена веднъж, да се използва от всяка структура и да не се губи време. Тя се прехвърля към аналитичната част, като се използва софтуер за анализи, който се ползва в Южна Корея, Китай и Италия, Сингапур, Тайван. 

В системата има и анализи по географски принципи с геолокализиране на болестта. 

„Реализирали сме мобилна апликация, която е насочена проактивино за това гражданите да информират за текущото си зравословно състояние. В рамките на 10 дни изградихме централен регистър, който да събира информацията и да я изпраща на всички държавни органи, като в първите 48 ч. реализирахме регистъра на всички карантинирани и заболели хора“, обясни Ивайло Филипов от „Информационно обслужване“ по време на представяне на Националната информационна система.