Култура

Читателският клуб „Приятели на книгата” навършва две години

През ноември клубът „Приятели на книгата” към библиотеката на Читалище „Надежда” ще навърши две години. Клубът е основан от библиотекарките Бисера Дживодерова и Розина Георгиева, а членовете на „Приятели на книгата” са разпределени в четири групи – децата от трета и четвърта група в ЦДГ „Пролет”, учениците от трети и четвърти клас в ОУ „Христо Ботев”, гимназисти от Хуманитарната и Старопрестолната гимназия, а в четвъртата група са възрастните читатели. Целта на клуба е да се популяризират книгите, четенето и българската литература, а членството е безплатно.

„В първата и втората група на клуба работим заедно с Младежкия дом по програмата „Деца четат на деца”. Ученици от търновски гимназии четат стихчета, разкази и приказки на децата от детската градина и началните класове на училището. С учениците от трети и четвърти клас работим и по различни теми. През месец октомври темата ни беше за народните будители – кои са те и има ли съвременни будители. С учениците от Хуманитарната гимназия имахме среща със Стефка Чернева – преподавател във ВТУ и управител на книжарница. Тя им разказа за пътя на книгата – през какви етапи минава, за да стигне до съвременния електронен вариант. Много се радвам, че децата от началните класове, които членуват в нашия клуб, вече имат потребността да ходят в книжарниците или библиотеките и да си взимат книги. Това е много важно, защото днешните деца боравят добре с електронните устройства, но сме занемарили възпитанието им към четенето. А художествената литература е тази, която изгражда личността на човека, учи го да има почитание към род и родина, към по-възрастните и по-различните от него., сподели Бисера Дживодерова.

В групата на възрастните обсъждат най-новите съвременни български автори. Около 12 души редовно посещават срещите, които се провеждат веднъж месечно. Повечето от възрастните приятели на книгата са пенсионирани литератори, историци, археолози и художници.

„Това са хора, които имат нужда от литература и от духовен живот. Вярвам, че в Търново има още желаещи да се присъединят в нашата група. Всеки, който иска да се включи, е добре дошъл.”, каза Бисера Дживодерова.

На 29 ноември групата на възрастните ще обсъди романа „Остров Крах” на Ина Вълчанова и новата книга на Захари Карабашлиев „Хавра”, а през декември любителите на книгите ще се срещнат с младият писател и режисьор Радослав Гизгинджиев.