Култура

Читалище „Надежда“ бе домакин на анимационни работилници

     Десетки деца участваха в Международния фестивал на анимационния филм „ Златен кукер“, който  два дни гостува във Велико Търново. Домакин на забавните детски анимационни работилници бе читалище „Надежда 1869“, което реализира проекта съвместно с организаторите на фестивала по програма „Култура“ на Община Велико Търново.

По време на работилниците малчуганите рисуваха любими анимационни герои, анализираха поведението им, гледаха анимационни филмчета по познати български песни, създадоха свои анимационни творби. „Децата във Велико Търново са много талантливи. По-малките се впечатляват от герои от приказките на нашето детство, а по-големите са с други предпочитания. Участниците в работилниците имаха безспорно анимационна култура, познания. Работихме с тях за създаване на творчески продукти по български произведения – приказки, песни“, коментира Надежда Славова – директор на Международния фестивал на анимационния филм „Златен кукер“. Тя  и млади аниматори вложиха много енергия, за да разберат участниците в събитието някои тайни от създаването на анимационните филмчета.

Много бързо се справяха. По-интересна им е обаче анимацията, която могат да направят на телефона или таблета си. За целта ползвахме лесна специална програма. Децата определено са с дигитални умения и това много им помогна в творческия процес“, разказа Надежда Славова. Тя благодари на екипа на читалище „Надежда 1869“ във Велико Търново за прекрасната организация, без която щеше да е невъзможно толкова много участници на различни възрасти да се докоснат до анимационното изкуство. На читалищната сцена бе направена и голяма изложба с техни рисунки.

Това е 12-о издание на Международния фестивал на анимационния филм „Златен кукер“, който е едно от най-атрактивните културни събития у нас. Целогодишно екипът му работи с млади аниматори, ученици, организира различни инициативи. С част от тях е истински мост между професионалистите от цял свят. Фестивалът „Златен кукер“ бе създаден през 2010 година, а в предходната стана факт Българската асоциация на независимите художници и аниматори. В момента в нея вече членуват 270 творци.