Култура Любопитно

Читалището в с. Ресен е носител на приза „Пазител на традициите“ 2021 в категория „Организация“

Народно читалище „Народна просвета 1874” във великотърновското село Ресен е носител на приза „Пазител на традициите” 2021 в категория „Организация”. Сред номинираните бяха и Народно читалище „Надежда 1869” – Велико Търново, предложено в категория „Кулинария”, архимандрит Георгий, игумен на Преображенския манастир и Якоб ван Бейлен, холандец, живеещ във Велико Търново – и двамата в категория „Личност”. Само ресенското читалище обаче успя да се пребори за наградата на журито. Номинацията дойде от Дирекция „Култура, туризъм и международни дейности” към великотърновската администрация, заради това, че културната институция е най-дейната в общината.

„Много съм радостна за наградата. Това е добра оценка за труда ни през годината. Благодаря на Община Велико Търново за оказаното доверие. Благодаря на инициативата „Пазител на традициите“, към журито, което е оценило нашия труд, нашите традиции, обичаи, песни и танци, които представяме, пазим и съхраняваме. За нас е чест, че са ни избрали в категория „Организация“. Няма по-голямо щастие от признанието на хора-ценители”, сподели за Общинското радио Венета Попова, секретар на читалището в с. Ресен.

„Пазител на традицията” е национална инициатива, провеждана от 2009 г. насам, подкрепяща съхраняването на българските бит, култура и обичаи. Вече се приемат номинации в 7-те категории – фолклор, занаяти, изобразително изкуство, кулинария, организация, личност и селище на инициативата „Пазител на традициите“ за 2022 г.

От стартирането на инициативата всяка година се отличават постижения с приза “Пазител на традициите” като пазители на традицията в общо 7 категории – за фолклор, занаяти, изобразително изкуство, кулинария, организация, личност и селище. Всяка година десетки българи биват отличени с наградата „Пазител на традициите“.

Вече се приемат нови номинации на инициативата за 2022 г.

Кремена Крумова – Попова