Денят

Чисто нова обществена тоалетна бе открита в Ново село

Чисто нов здравно-социален обект бе открит във великотърновското Ново село в последния ден на март. Той струва 14 000 лева, а средствата са по програма „Местни инициативи 2018″ на Община Велико Търново.

Обществената тоалетна се разполага на площ от 22 кв. м. в центъра на населеното място. С метална конструкция е. Има 14-сантиметров изолационен материал, гипсокартон, фаянс. Освен обособената мъжка и дамска част, има място и за инвалиди. Заустена е в досега съществуващият санитарен възел.

„Благодарим, първо на кмета на Община Велико Търново, за това, че въпреки лошите текстове в Закона за обществените поръчки и противоречията в законодателството, администрацията намери начини да финансира проекти на малки общности за изпълнение по стопански начин!”, обяви кметът на Ново село Христо Христов.

Проектът „С грижа за здравето” за новия здравно-социален  обект е на сдружение „Отец Матей Преображенски”. Освен по „Местни инициативи“,  самоучастието на бизнеса и на гражданите е 6 000 лева. Някои материали са безвъзмездно дарени.

От новата придобивка ще се ползват близо 600-те жители и гости на населеното място.

Старата обществена тоалетна ще бъде съборена и на нейно място ще се направи цветна градинка.

Намерението на кмета и членовете на сдружението за в бъдеще, е да кандидатстват по програма „Чиста околна среда” по ПУДОС, с проект за изграждане на локално пречиствателно съоръжение.

Тази години в Ново село по Инвестиционната програма ще се извършва ремонт на пътища, ще се обновят спирко-заслонът и тротоарите около кметството, ще се облагороди парковото пространство около селската чешма в центъра. Ще се прочистят улици от треви, а на по-трудно достъпни места и от саморасли храсти.

  

* Нетрадиционен и весел подарък направи Ели Адамсън, ръководител на Центъра за работа с деца и младежи в Ново село, по случай откриването на новия обект – торта от тоалетна хартия, с четка и табелка „Тоалетната е открита“.

снимки – личен архив кметство Ново село

Кремена Крумова – Попова