Образование

Четири учебни заведения да бъдат включени в Списъка на защитените и средищните училища, предлага Община Велико Търново

Четири учебни заведения да бъдат включени в Списъка на защитените и средищните училища и детски градини в Република България, предлагат от Дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ в Община Велико Търново.

За статут защитено училище за поредна година  кандидатства  „Петко Р. Славейков“ в Церова кория. За учебната 2023/24-а школото приема 22 ученици от селото, Къпиново, Миндя и Пчелище. Те са разпределени в 3 паралелки  – 2 в начален етап с 16 ученици и 1 в прогимназиален етан с 6 ученици. Целодневната организация на учебния ден в начален и прогимназиален етап е организирана в две групи, поясни шефката на дирекцията Пенка Игнатова. В мотивите на администрацията е записано, че „посочените селища са разположени на републикански път III 5302, път Е 5, път с концентрация на пътнотранспортни произшествия по данни на КАТ. Има увеличен риск при движение на МПС. Пътят трудно се поддържа през зимата. Трасето е в сложен терен със значителна денивелация и последователни остри завои“.  Ако училището в Церова кория се закрие или преобразува, най-близкото училище, което може да бъде приемник на учениците, е в град Дебелец, но децата ще трябва да пътуват десетки километри до него, се посочва още сред причините „Петко Р. Славейков“ да бъде одобрено за защитено.

„Училището в с. Церова кория разполага с много добра материално – техническа база – физкултурен салон, за който биха завидели много училища от по-малките общини, стол с кухненски блок, два компютърни кабинета, просторен и добре поддържан училищен двор“, допълни  Игнатова.

Основните училища „Св. Неофит Рилски“ в Килифарево, „Д-р Петър Берон“ в Дебелец и „Св. Иван Рилски“ в Балван са предложените за средищни. В Балван се обучават ученици от Ново село и Ветринци. Дебелец приема ученици от Присово и Стопанския двор, който е извън регулацията на града,  а Килифарево – от селата Вонеща вода, Велчево, Плаково и Ялово.