Образование

Четири творчески работилници проведоха студенти и деца в Пролетния маратон по четене

За поредна година членовете на Кръжок „Четящият студент, четящото дете” към Педагогическия факултет на ВТУ проведоха „Пролетен маратон по четене с деца”. Той стартира през април и приключи преди няколко дни. Посветен бе на Великденските празници и 24 май – Ден на българската просвета, култура и славянска писменост.

Студенти, начело с проф. Мариана Мандева, ръководител на Кръжок „Четящият студент, четящото дете” и преподавател в Педагогическия факултет на ВТУ, проведоха присъствено и онлайн 4 творчески работилници. Акцент тази година бяха селските училища. Първата среща бе с деца от училище „Христо Ботев” – с. Алеково, последваха школата в селата Поликраище, Царски извор  и Съдиево. Подготвени бяха гатанки, стихчета и игри за тях. Студентите бяха осигурили и награди.

Заслуга за добрата подготовка в „Пролетен маратон по четене с деца” имат обучаеми във ВТУ в редовна и задочна форма от специалностите „Предучилищна и начална училищна педагогика“ /ПНУП/ и „Начална училищна педагогика и чужд език“.

Аз взех участие в пролетния маратон по четене с деца през 2021г в селските училища, защото още в първи курс проф. дпн. М. Мандева ми даде възможност да участвам в реална среда и от тогава всяко участие в кръжока „Четящият студент, четящото дете“ ме кара да се чувствам горда от това, че избрах да уча Предучилищна и начална училищна педагогика. За мен всеки контакт с децата ме развива все повече и ме насърчава да не спирам да мечтая. В маратона се включих като изработих презентация с гатанки за учениците, както и изработих малки символични подаръчета. Усмивката на детските личица ми дава безкрайно много щастие„, сподели Цветомила Янкова, студент в специалност ПНУП, 3 курс след творческите работилници.

Относно присъственото и онлайн провеждането им тя казва, че и в двата момента е много вълнуващо, и се виждат успехите на учениците. „Но присъственото не мога да го сравнявам с друго, тогава се чувстваш различно връзката с децата става вълшебна. Обстановката в класната стая е запомняща се много повече. С нетърпение очаквам момента в който ще се върнем отново присъствено и ще можем да бъдем заедно с децата„, обобщава тя.

Според Иван Николов, също в 3 курс в същата специалност, срещите с деца са ползотворни.

Участвах в пролетния маратон по четене с деца, с огромно желание. Като студент педагог, учащ в тази необичайна ситуация (поради Ковид), практическите ни занятия с ученици са сведени до минимум, а жадуваме за този контакт с децата. По тази причина, заедно с колегите без да се замислим, се включихме в маратона, за да подарим радост, усмивки и да актуализираме знанията им. Няма как такива прекрасни моменти да попречат на ангажиментите, свързани с университета. Ние сме към края на нашето обучение във Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“ и вече успяхме да усъвършенстваме умението за организиране на ангажиментите си. Като за финал, искам да благодаря на проф. дпн Мариана Мандева, за доверието и възможността да се включа в пролетният маратон по четене с деца!„, споделя и Иван.

„Пролетен маратон по четене с деца“, посветен на 24-ти май, бе проведен онлайн и с второкласници от ОУ „Св. П. Евтимий“ – В. Търново, с класен ръководител д-р Р. Минчева.

снимка – Фейсбук

Кремена Крумова – Попова