Образование

Четирима нови членове прие Съюзът на учените – Велико Търново

Четирима нови членове прие търновският клон на съюза на учените, по време на представянето на новата книга на проф. Михаил Харалампиев „Химическото оръжие” в Регионалната библиотека.

Носителят на колективна нобелова награда за мир професор от НВУ“ Васил Левски“ лично връчи документите и членските карти на доц. Десислава Андреева, историците д-р Драгомир Йорданов и ас. Антон Маринов от Катедра „Нова българска история”, както и на директора на Филала на варненския медицински университет Диана Димитрова. „За мен е огромна чест да получа този диплом именно от Вас, аз ви познавах само, като общественик. С вашите постижения наистина трябва да се гордеят не само търновци, но и България. Никога няма да забравя този момент”, сподели с вълнение доц. Димитрова.

„Когато обмисляхме как да празнуваме тази година Деня на будителите, решихме да „разделим” многобройните заслужили наши колеги – част от тях бяха почетени в началото на ноември в залата на Общината, за което благодарим на общинското ръководство. Един от тях, обаче се отличава много и по темата си, и по заслугите си. Това е професор Михаил Харалампиев, когото ние много ценим и затова почти цялото ръководство сме тук, за да засвидетелстваме нашето уважение”, подчерта проф. Петко Ст. Петков, председател на съюза на учените, който бе преизбран в началото на юни.

10 са секциите на търновския клон на организацията, неговите представители провеждат своите изследвания в най-различни области на науката. „И ето как, ние всички се обогатяваме взаимно, слушайки научните достижения на всеки един от нас”, коментира председателят на съюза на учените. Още десетина нови членове ще постъпят на редовното заседание във Велико Търново след два дни, допълни проф. Петков. Той припомни, че съюзът е организация с идеална цел, а единственото материално нещо, което ги крепи и събира е Къщата с маймунката, която е дом на старопрестолните изследователи.