Любопитно Образование

Четири конкурса за ученическо творчество организира търновската ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров” по повод патронния си празник

Четири конкурса за ученическо творчество организира търновската ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров”. Всички конкурси, които са обявени на сайта на гимназията са във връзка с патронния празник на училището, който предстои на 16 февруари.

„Епидемиологичната обстановка е много динамична и не сме убедени как точно ще можем да организираме самия ден, започнахме организацията доста по-рано като специална комисия, която отговаря за организирането на празника, излезе с предложения за всички тези конкурси, които да обявим и в които да участват нашите ученици. И в деня на празника да бъдат връчени съответно наградите на класираните на призовите места.” – коментира за Общинско радио Велико Търново директорът на профилираната езикова гимназия Смилена Тодорова.

Младото поколение според Тодорова, основно живее в дигиталния свят. „Затова трябваше да помислим и за нещо, което би предизвикало интереса на съвременните хора, едновременно с това да бъде в унисон с профила на нашето училище, което е ориентирано основно към сериозното изучаване на чужди езици”, допълни директорката.

Първият конкурс е за създаване на видеоклип под надслов „Моят ден в училище”, с краен срок за участие – 28 януари 2022 г. Условието е да бъде направен много кратък видеоклип, който в рамките на две-три минути, учениците сами да заснемат и да представят своето виждане за живота в училище. Как се чувстват, какво ги вълнува, за какво мечтаят. Учениците могат да участват както поотделно, така и в екип.

Вторият конкурс е за превод на текстове на проф. д-р Асен Златаров, с краен срок за участие – 25 януари 2022 г. Ще се приемат преводи на всички езици, които се изучават в гимназията – английски, немски, френски, испански и руски. „Това ще бъде и един от начините, по които ще изразим уважението и почитта към патрона на нашето училище”, коментира още Смилена Тодорова.

Третото „състезание” е за създаване на художествен текст на тема „Нужно е на хората повече просвета, повече светлина, повече свяст и повече човечност”, и е организирано от преподавателите по български език и литература в гимназията. Крайният срок за участие е 31 януари 2022 г. Ще има и конкурс за създаването на уеббанер за сайта на училището, с краен срок за участие – 25 януари 2022 г.

Припомняме, че патронният празник на училището е на 16 февруари 2022 година. Предвидените награди са парични. Средства за една от тях ще дари лично директорката на училището Смилена Тодорова, както и педагогическият съветник на школото Виолета Найденова. Наградни спонсори на конкурсите са Ротари клуб – Велико Търново, и търновската фамилия Филипови.

Гергана Нинова