Поминък

Четири дни поминък, традиции и фолклор на Националния събор на овцевъдите

Националният събор на овцевъдите  в България се завръща след едногодишната криза с COVID-19. Деветото издание на най-атрактивното пролетно събитие ще се проведе  от 6 до 9 май 2021 г.  край Петропавловския манастир до град Лясковец.

Съборът отново ще съчетае стопанския аспект на овцевъдството и козевъдството с богатата българска народна култура, традиции и фолклор. Най-мащабният животновъден форум у нас ще събере на едно място професионалисти в бранша от цялата страна,  почитатели на народния бит и творчество, любители на старовремските кулинарни традиции и на здравословните фермерски храни.

В четирите дни по Гергьовден край Петропавловския манастир ще има изложения на чистопородни оввце и кози, селскостопанска техника, оборудване, фуражи, специализирани медикаменти и литература. Ще бъдат показани различни видове кучета и коне и интересни демонстрации.

Фермери ще мерят сили в състезанията по доене и ръчна стрижба на овце, най-тежък коч, машинен млеконадой от кози, теглене на товари от коне-тежковози и др.

Под мотото „Българските храни от български суровини“ край Петропавловския манастир ще се проведе най-мащабното у нас изложение на фермерски продукти от овче и козе мляко и месо..

На събора ще има био храни, кулинарни зони, традиционни занаяти, народни веселби, нестинари и хоротеки.

Многото забавления и атракциите за цялото семейство ще предложи  етно възстановката „ЧифликЪт“. Тук ще са интерактивните музейни експозиции, посветени на овцевъдството, в които ще „оживее“ поминъка и бита на старите български пастири, Гергьовденските традиции и обичаи. В зоната ще бъдат представени традиционните къщни занаяти и ще може да се види как е изглеждал българския селскостопанския двор преди повече от 100 години. В етно зоната ще има открити уроци по гайда, кавал, народни танци от всички етнографски области на страната, хайдушки игри.

Фолклор от цяла България ще бъде представен на съпътстващия събора Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“. За запалените по народните танци четири дни ще има голямо „Гергьоовско надиграване“, в което ще могат да се включат формации от страната, изучаващи български народни хора.

Най-малките посетители ще могат да се забавляват в Детската  творителница с различни арт работилници и пленери.

Национален събор на овцевъдите в България се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), със съдействието на Министерството на земеделието, храните и  горите на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.

 

Още за Национален събор на овцевъдите в България на www.saborbg.com