Образование

Четирима зрелостници от област Велико Търново са пълни отличници на задължителните матури

Четирима зрелостници от област Велико Търново са пълни отличници  от двата задължителни държавни изпита, които се проведоха през месец май. Това са Любомира Нанева от Профилирана езикова гимназия „Д-р Асен Златаров“, Маргарита Караиванова, Ивета Иванова и Десислав Керчев  от Частна профилирана гимназия „Аркус“.

1475  дванадесетокласници се явиха на изпита по Български език и литература, 1001 на втория изпит, който е по предмет, избран от ученика, и 500 – по теория и практика на професията. 7 % от  общия брой на оценките са слаби, отличните са 20 на сто, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Розалия Личева.

114 ученици имат оценка „Отличен“ и по двата предмета. Най-много – 44, са  от ПМГ „Васил Друмев“, следвани от ПЕГ „Д-р Асен Златаров“ , ПЧГ „Аркус“, СУ „Николай Катранов“ в Свищов и СУ „Георги Измирлиев“ в Горна Оряховица.

Зрелостниците с по две слаби оценки са 25.

По думи на Личева има устойчивост на резултатите през последните четири-пет години. Средният успех по Български език и литература е Добър 4,12, с 16 стотни по-нисък спрямо предходната година. При втория ДЗИ се отчита увеличение на успеха, като-най-високо то е по Химия и опазване на околната средата, където е постигнат среден успех Отличен 5,69.