Култура

Четиригодишни деца и професионални музиканти в концерта на оркестър „Колегиум Силания” тази вечер

Струнен оркестър „Колегиум Силания” подготвя концерт тази вечер в Изложбените зали „Рафаел Михайлов”. От 18 часа на едно място ще се съберат бивши и настоящи ученици на цигуларката Дочка Михова, дългогодишен преподавател в СУ „Емилиян Станев”. Свои изпълнения ще представят и най-малките нейни възпитаници – 4 и 5-годишни цигулари от Детска градина „Първи юни”, съобщи за Общинското радио Михова.

Предкласика, класика, романтизъм, съвременна българска и чуждестранна музика ще представи пред публиката 10-членният състав на оркестъра. Една от солистките ще бъде Мария Венкова, която пристига от София, за да се присъедини към инструменталистите. Някои от тях работят в музикалния отдел на търновския театър, други са посветили живота си на различни професии, но общото между всички е училището, което са завършили – СУ „Емилиян Станев”. „Идеята да ги събера отново на едно място дойде преди една година, за да участват в концерта, посветен на 135-годишнината от рождението на Емилиян Станев е началото на 2017 г. Тогава дойдоха мои ученици от различни краища на страната. След това тази моя идея прерасна в нещо, което искам да продължи и в бъдеще. Целта ми е да създадем една прекрасна, светла атмосфера най-вече за подрастващото поколение, което трябва да се възпитава в такъв дух. Аз съм „за” музикалното възпитание на децата от най-ранна възраст”, подчерта Михова.

Дочка Михова е дългогодишен преподавател в СУ „Емилиян Станев” по цигулка и виола. Била е диригент на Колегиум за камерна музика с 20-годишна история. Изразява себе си и чрез рисуване. „Музиката е сгъстена светлина, която прераства в багри. Аз рисувам с основните седем цвята, пресъздавам това, което преминава през мен като мислене и усещане. Посланието ми е любовта и светлината да царуват навсякъде по света. Идеята ми беше да направим и изложба заедно с концерта, но сме планирали такова събитие през следващата година, като се стопли времето”, каза още Дочка Михова, чийто псевдоним е „Силания”. Затова и избира това име за струнния оркестър, който ръководи. „Включва нотите „си” и „ла”, които образуват думата „сила” а „ния” е сложено за благозвучие”, поясни Дочка Михова.