Денят

Честваме Световния ден на целувката

На 6 юли честваме Световния ден на целувката. Той  се празнува от 1988 година. Датата е предложена от Великобритания и официално призната от ООН.

Целувката е един от начините за показване на привързаност.  Като такава тя е  в основата на творчеството на най-великите музиканти, художници, но и на много учени. Освен като романтичен акт целувката може може да послужи и за подобряването на  здравословното ни състояние. По време на целувка обменяме от 10 милиона до 1 милиард бактерии. Това подсилва имунната система, тъй като я обогатява с непознати за нея бактерии.

По време на страстна целувка метаболизмът се засилва. По този начин се изгарят до 6,4 ккал. Това упражнение едва ли ще помогне за свалянето онези десет килограма, които блокират пътя към перфектната фигура, но в сравнение с 0 ккал при бездействие е доста добър резултат.

Съществува и наука, посветена на целувките- филематология. Направлението изучава физиологическите и психологическите особености на целувката. Официално призната е от конгреса на Американската асоциация за прогрес в науката.  Изследванията в областта на филематологията показват, че  романтичната целувка активизира дейността на редица хормони. В кръвта на целуващите се намалява нивото на кортизола, предизвикващ стрес, увеличава се концентрацията на окситоцина – на „хормона на доверието“ или „хормона на любовта“. Целувките спомагат за развитието на белите дробове и заглаждат бръчките.