Любопитно Образование

Част от екипажа на кораба „Св. Св. Кирил и Методий“ се срещна с ученици от СУ „Владимир Комаров“

Журналистът от БТА Константин Карагьозов, който участва в 31-вата българска антарктическа експедиция от Варна до остров Ливингстън, с научно-изследователския кораб „Св. Св. Кирил и Методий“, се срещна с 5 „а“ клас в СУ „Владимир Комаров“. Заедно с електротехника Стилиян Николов, машинния боцман на кораба мичман Димитър Димитров и старши готвач Благой Петров – представители на екипажа, направиха презентация на пътешествието пред учениците, които от своя страна зададоха въпроси, които ги интересуват – за пътуването, храната и животните по пътя.

Екипажът подчерта, че плаването е историческо, тъй като за пръв път в историята на родното корабоплаване, плавателен съд под български военноморски флаг прекосява Екватора, 60-ия паралел и навлиза в Антарктика. Пътуването стартира на 27 декември 2022 г. Научно-изследователският кораб 421 изминава разстоянието от България до Антарктика и обратно за 127 дни. Това са общо около 35 000 км, като преминава през Босфора, Мраморно море, Дарданелите, Егейско море, Средиземно море, Гибралтар, Атлантическия океан и пролива Дрейк. Учениците научиха повече за т. нар. морско кръщене – когато корабът преминал за пръв път Екватора и навлязъл в Южното полукълбо, на борда се провело традиционното за моряците мероприятие. Не е липсвал и хумор на кораба, но целта на мисията е била изпълнена.

След вълнуващата среща, гостите подариха на школниците снимка на кораба, направена пред научноизследователската база „Св. Климент Охридски“. Те, от своя страна, ги почерпиха с питка и върнаха жеста с фланелки и специално изработени колажи на забележителности от Велико Търново.

Припомняме, че за няколко месеца възпитаниците на училището влязоха в ролята на географи-репортери, като проследиха пътя на кораба и чрез Константин Карагьозов зададоха редица въпроси на екипажа – за характера и целта на мисията, за живота в открито море, за базата на ледения континент. В навечерието на 3-и март класът на учителката по география Веселка Василева получи чаканите отговори, илюстрирани със специално видео с членове от екипажа. Тогава Константин Карагьозов обеща, че ще се срещне с децата, след завръщането на родна земя.

Гергана Нинова