Спорт

Частни уроци по физическо предлагат във Велико Търново

По проект „Спорт за децата в свободното време” вече трета година работи Николай Викторов, треньор по борба в СК „Етър Виктори 2011”. Заданието се финансира от спортното министерство, а по него безплатно могат да тренират деца от различни възрасти – от 6 до 15 годишни са младите търновци, които тренират обща физическа подготовка с насоченост борба. Оказва се обаче, че много от младежите се намирад под критичния минимум по отношение на физическата култура. „Колкото и смешно да звучи, аз наричам това „частни уроци по физическо”, както има по английски, по математика  и т.н.т., това са си мастни уроци по физическо”, споделя през усмивка треньорът. Той е категоричен, че не е редно младите момчета в 9 клас да не могат да направят едно кълбо напред. Това важи в най-пълна степен предимно за випуските, които бяха някак „изтървани” в първите години на прехода, но дори днес, когато вече има обновени спортни бази и на часовете по физическа култура в училище се гледа малко по-сериозно от тогава, днес също има такива куриозни случаи. „Кълбо напред, кълбо назад, странично колело, или циганско, както му викат – тези неща се учат в детската градина”, споделя своето възмущение Викторов.

От март до септември продължава тазгодишното издание на проекта, с кратка почивка през август. 75 деца са наваксвали пропуските в миналогодишното издание на проекта, при 40 бройки, за които министерството плаща. Останалите, треньорите обучават безвъзмездно. „Досега едно дете не сме върнали, няма и да върнем. Който иска – да заповяда. Залата е пълна, а такива игри им организирам, забавляват се – и народна топка, и на въжета скачат, катерят се по въже, правят набирания, коремни преси, хватки от борбата – какви са стойките, какви са положенията, правила обяснявам, и с история се образоваме и се получава”, сподели още Викторов. Много деца от неспортни семейства посещават тренировки и благодарение на „шефството”, което клубът по борба има с две частни търновски занимални.

 

Същевременно, утре в Горна Оряховица предстои държавен турнир по борба, на състезанието ще се представят състезатели от клуба, които ще са сред най-младите участници от почти подготвителна група. Нашите четвъртокласници ще премерят сили с деца от по-големите класове. Някои от тях тренират от едва три-четири месеца.

„Така е в нашия спорт – успехите идват след 4-5 години”, сподели треньор Викторов. Това време, освен с усилена физическа подготовка, младите състезатели се учат как да преодоляват своите психологически бариери. Всъщност, състезателят, който преодолее този страх, обикновено той е победителят. Ето защо, понякога не е зле да бъдеш непукист, съветва треньорът.

В останалите състезания през годината той се надява шампионът Марин Маринов отново да грабне злато, Никола Викторов да подобри сребърното си отличие на кадети, която е и най-силната възрастова група на търновския клуб. Към още двама-трима състезатели треньорът има очаквания, но предпочита да не споделя имената им предварително, за да не влияе и на подготовката.