Денят

Настоятелство на храма „Св. Димитър“ във Ветринци продължава  дарителска кампания за ремонта му

В двора на църковен храм „Св. Димитър“ във Ветринци, който спешно се нуждае от ремонт, тържествено отбелязаха храмовия му празник на 30 октомври. Прот. Иван Пенков извърши празничен водосвет за здраве и се помоли за възстановяването на църквата! След него кметският наместник на село Ветринци г-жа Надежда Маркова -Михалева приветства гостите и призова за единство и обединение, за да може църковния храм да бъде спасен! Групата за стари градски песни „Сбъднати мечти“ към НЧ „Напредък 1903“ във Ветринци изпълни две църковни песнопения – „Господи помилуй“ и „На многая лета“, специално подготвени за храмовия празник! През това време бяха раздадени поздравителни картички за празника на народния будител и лакомства за децата; вкусни погачи, подарък от сладкарница „Хляб и приятели“ и агнешка курбан чорба.

Тържеството  завърши с кратка презентация, изготвена от църковното настоятелство при храма. В нея то припомни, че дарителската кампания за възстановяване на храма стартира на 6 май тази година. Изказани бяха благодарности към историците  от Регионалния исторически музей във Велико Търново за издадената книга, посветена на историята на 180 годишния храм, свързан с имената на отец Матей Преображенски, Бачо Киро и Попхаритоновата чета!  От историческата книга става ясно, че в далечната 1834г., след като ктитор дарява двора си в памет на убития си от турци баща на име Димитър, започва изграждането на църквата, посветена на Св. Димитър Солунски! Иконите от иконостаса на църквата са с висока художествена стойност. За да бъдат спасени са изнесени от нея и предадени за съхранение в РИМ. Самият иконостас също е с висока художествена стойност и предстои да бъде пакетиран и реставриран. Интерес представлява запазеният каменен постамент на олтарния престол, върху който се чете надписа: „Този престол на Св. Димитър е написан в 1881г.“

Стартирането на дарителската кампания е свързано с песента „Гергьовден“ в изпълнение на Петя Иванова с видеоклип към нея, заснет в църковния двор със съдействието на клуба по народни танци „Къделя” към НЧ „Напредък 1903“ с. Ветринци, конна база „Св. Архангел Михаил” – гр. Дряново, фото и видеография „Артфото+“, музикален аранжимент – Симеон Сомлев и училище за певци D Stars.

През август 2021 г. е изготвен проект за ремонт и реставрация на църква „Св. Димитър“ УПИ I – 151, кв.35, с.Ветринци, общ. В. Търново. Той предвижда ремонт на покрива, възстановяване на каменните зидове, укрепване на сградата, консервация и реставрация. Ремонтът и реставрацията на разрушените участъци ще се извърши строго по конструктивен проект и при спазване на изискванията на Министерството на културата за паметници на културата, тъй като църквата е декларирана за художествена културна ценност с писмо от 5 юли 1979 г. на НИПК – София.

Проектът е внесен за съгласуване в НИКН (Национален институт за културно наследство) на 18 август и към днешна дата документацията се разглежда. Надяваме се скоро да бъде одобрена, за да може да се кандидатства за финансиране по програми със съдействие от Община Велико Търново. Паралелно ще бъде необходимо и собствено финаниране като  количествено – стойностната сметка по предварителни разчети се очаква да достигне до 250 хил. лв.    На 17 май тази година в Пощенска банка бе открита дарителска сметка на името на църква „Св. Димитър“. Очакваме Вашата подкрепа и благодарим на всички, които с действията си помагат храм „Св. Димитър“ да бъде възстановен!“, споделиха от църковното настоятелство при храма „Св. Димитър“ във Ветринци.

Пощенска банка (ЮРОБАНК България АД) – Църква „Свети Димитър“ село Ветринци, БУЛСТАТ: 177488378 

BIC: BPBIBGSF IBAN: BG92BPBI88981030760401 

За повече информация може да посетите фейсбук страницата: Църковен храм „Св. Димитър“ село Ветринци