Денят

Църквата почита Преп. Ефрем Сириец

Днес, 28 януари, православната църква почита Св. преподобни Ефрем Сириец. Св. преподобни Исаак Сириец, еп. Ниневийски. Преп. Паладий

Св. преп. Ефрем е роден през 306 г. в Едеса, Сирия, в добро и благочестиво семейство. Съвсем млад отишъл в пустинята и станал монах.
В родния си град Ефрем основава училище, като също така преподава своите християнски слова на народа. По-късно е ръкоположен за свещеник от Св. Василий Велики и веднага проговаря на гръцки език, въпреки че не го е учил никога преди това.
Ефрем Сириец е автор на множество християнски съчинения и проповеди. Основната тема в тях са смирението, борбата с греха и покаянието. Той е създател на молитвата „Господи и Владико на моя живот“, която се изпълнява и до ден днешен по време на Великия пост.
Преп. Ефрем води голяма борба с ересите през целия си живот и ни оставя в наследство много от своите догматико-полемически творби, които разкриват същността на християнската вяра. Свещеникът взима участие във Вселенски събор през 325 година.
Ефрем Сириец умира през 373 година и по негово скромно желание е погребан в края на градските гробища, където погребвали странниците. След смъртта му, Православната църква го обявява за светец.
Имен ден празнува: Ефрем