Култура

Църквата-музей “Рождество Христово” в Арбанаси безплатна за посетители на храмовия си празник

25 декември e храмовият празник на църквата-музей “Рождество Христово” в Арбанаси. На този ден храмът ще приема безплатно посетители от 10 часа до приключване на празничната служба, при спазване на изискванията за извършване на богослужебни ритуали.

Храмът “Рождесто Христово” се намира в югозападната част на Арбанаси. Има сложна и продължителна история. През втората половина на XVI в. е издигнат храм, който е заемал обема на сегашния наос. Зографията му е завършена през 1597 година. През втория строителен етап към вече съществуващата църква са пристроени параклис от север и притвор от запад, обединени от открита, засводена Г- образна галерия от север и екзонартика от запад. Строителните дейности са извършени в периода между 20-те години на XVII в и 1632 година. В рамките на тези близо девет десетилетия възниква уникален стенописен ансамбъл, който няма равен в българските земи по тематична широта и енциклопедичност.

  Върху стените на църквата “Рождество Христово” са изписани многобройни ктиторски надписи, съобщаващи имена на дарителите, както и два ктиторски портрета. Храмът “Рождество Христово” е част от комплекс  –  резиденция, от която се е осъществявало управлението на най-голямата митрополия на Балканския полуостров – Търновската.