Денят

Църквата отбелязва зачатието на Св. Йоан Предтеча

Много майки зачеват деца, но малко са тези, чието зачатие се прославя и се празнува от светата Църква. Известни са само три майка, зачатията в утробите на които са станали предмет на удивление за целия свят. Това са: праведната Анна, света Елисавета и Пречистата Дева Мария. Праведната Анна, заченала света Богородица, Елисавета – Предтечата, а Дева Мария – Христа, нашия Спасител. Всички тези зачатия били възвестени от ангел и се извършили по благодатта Божия и при това не иначе, а чрез беседа между благовестителя и зачеващите, понеже Самият Бог искал и съгласието на зачеващите. Затова благовестителят, свети архангел Гавриил, като влязъл в олтара при свещеника Захария, който служел тогава пред Бога, казал:

Не бой се, Захарие, понеже твоята молитва биде чута, и жена ти Елисавета ще ти роди син, и ще го наречеш с името Йоан; … и мнозина ще се радват за раждането му“ (Лук. 1:13-14).

Когато по злобното искане на Иродиада била отсечена главата на св. Йоан Кръстител и била й поднесена на блюдо, учениците погребали тялото му в Севастия, а главата неговите врагове скрили в Иродовия дворец, на място безчестно. Св. Йоан е личност, тачена не само от църквата, но и от тайните общества през вековете, включително богомилите у нас. Йоан Кръстител е учител и човек, който просвещава и посвещава. Любопитно е, че Йоан Кръстител не се почита като първия християнски мъченик /за какъвто се смята св.Стефан/. Дори, когато бил арестуван от Ирод и обезглавен по желание на Иродиада и безименната й дъщеря, Новият завет мълчи по въпроса дали в последния си миг назовал Исус Христос свое вдъхновение и свой Спасител. Нито пък ни казва в чие име покръства Йоан… Докато лежи в затвора, Кръстителят праща послание на Христос, в което пита: “Ти ли си този, който трябва да дойде, или трябва да чакаме друг”. Но докато сцената на брега на река Йордан /кръщението на Исус/ се цитира пламенно навсякъде от Църквата, тези последвали съмнения на Кръстителя духовенството пази в мълчание.

„Йоан Кръстител“ – Леонардо Да Винчи

Снимки: Pixabay