Денят Икономика Образование

Стотици млади хора посетиха форума за кариерно развитие и трансграничната трудова борса във Велико Търново

Повече от 20 румънски и български фирми участват в трансграничната трудова борса, която се провежда в Библиотечно-информационния център на Пети корпус на ВТУ „Св.св. Кирил и Методий” във Велико Търново. Тя е част от  проект „Обединени за общ пазар на труда: интегриран подход за трудова мобилност в трансграничния регион между Румъния и България”. Проектът се води от фондация  EMMA – Румъния с партньор от българска страна – Европейският информационен център във Велико Търново.

Работни места в сферата на строителството, охранителния бизнес, производството на фотоволтаични пана, козметичната индустрия, както и в селското стопанство – борба с вредителите на фирма за препарати, са част от предложенията на румънската страна. Минималното заплащане там стартира от 400 евро с осигуровки от работодателя. Фирмата за фотоволтаичните пана е ситуирана в Гюргево, за българските работници ще бъдат осигурени и безплатни жилища, стана ясно по време на трудовата борса.

„Денят за откриването й вероятно не е избран случайно, защото днес Българската православна църква почита небесния покровител на България Св.Иван Рилски. Не е чудо обаче, че все по-често намираме път един към друг, към съседите – било чрез проекти, контакти на общини, организации и лични срещи за развитие на бизнеса”, каза пред участниците в срещата проф. Христо Бонджолов – ректор на ВТУ. Той подчерта, че това е добро за Балканите и е вариант младите хора да се реализират у нас или в по-близка страна. Дошлите да се запознаят на място с предложенията от румънска страна поздрави и ръководителят на Job Tiger – София Светлозар Петров. Той сподели, че това е първата в неговата практика гранична трудова борса. И пожела всеки да намери това, за което е дошъл и да открие нови хоризонти. Обрешко Нечев – ръководител на Бюрото по труда във Велико Търново, обеща то да посредничи и да подкрепя трудовата мобилност у нас и в чужбина, защото ниската безработица в региона очертава тенденция на по-голямо търсене от предлагането на работна ръка.

„Изправени сме пред поредното предизвикателство, но и пред поредния пример за усилията, които полага Кариерният център към ВТУ „Св.св. Кирил и Методий” в партньорство с Job Tiger – София и Европейски център – Велико Търново, Националната агенция по заетостта, чрез Бюрото по труда, за приближаване на теорията до практиката, за да могат студентите ни да намерят най-добрата реализация и кариерно развитие”, сподели при откриването на борсата доц. Теодора Калейнска – ръководител на Европейския информационен център във Велико Търново. Генади Гандрабура – президент на фондация ЕММА – Букурещ,  подчерта, че главната мисия на проекта е да помогне на българи и румънци да намерят работа в съседната страна. Той обясни, че като устойчиво продължение след края на проекта ще остане да функционира разработената платформа с адрес http://romania-bulgaria-jobs.eu/, която дава възможност на всички активно търсещи работа от двете страни на Дунава, да се регистрират и онлайн да осъществят връзка с работодатели.