Любопитно Образование

Цитат от роман на Радослав Гизгинджиев влезе в учебник

Младият писател и възпитаник на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ Радослав Гизгинджиев влезе в учебниците. Цитат от романа му „Повече от любов“ беше селектиран и избран да бъде в учебник по български език за 10 клас.

„За мен това е голяма радост и чест! Пожелавам на всички българи да вярват повече в децата си! А на децата бих им казал, че въображението е най-могъщата сила на 21 век. Който умее да борави добре с думите си – за него няма заключени врати“, написа той във Фейсбук страницата си. 

В края на миналата година романът му „Повече от любов“ влезе и в класацията топ 30 на най-продаваните български автори през 2018 година на верига книжарници „Хеликон”. Радослав Гизгинджиев зае почетното 20-то място и се нареди с една позиция над „18% сиво“ от Захари Карабашлиев, две позиции над „Физика на тъгата“ от Георги Господинов, три позиции над „Власт“ от Тошо Тошев и дори шест позиции над „Калуня-каля“ от Георги Божинов.

„Повече от любов“ ни насочва към онова усещане, че сякаш хората започнаха да жадуват нещо, което е повече от любовта. Любовта като недостатъчност и любовта, която не може да бъде осмислена. Любовта между хората стана предимно химерна, защото любовта е интерпретирана грешно. Мистерията на случайностите също е сред основните акценти в книгата „Повече от любов“, разказва за нея Радослав Гизгинджиев. Тя е подкрепена и от силата на числата, като таен език, който нашепва посоката на много неща от ежедневието.

Писателят е автор на бестселъра „РАЙ“, „Вратите“ – втора част от трилогията РАЙ, „Пеперудите“ – трета част от трилогията РАЙ, „Страници от РаЯ. ДневницитЕ“ и на последната книга „Лепири: Между сянката и светлината“. Режисьор и сценарист на повече от 10 филма.

Кремена Крумова – Попова