Култура

Цирково шоу, формация „Търновска царица” и Йордан Марков – част от празника на Дебелец тази година

Със спортното мероприятие „Не стой у вас, играй с нас” в събота, 28 юли, започват проявите, посветени на празника на град Дебелец. Богата е програмата тази година, акцентира кметът на населеното място Снежана Първанова. Отборните състезания стартират от 18 часа, а целта е децата да излязат, да спортуват и да бъдат заедно със своите родители. Предвидени са награди и много изненади. При лоши метеорологични условия спортният празник ще бъде отложен за друг ден.

Предпразничните прояви в Дебелец продължават и в неделния ден, когато с поход в местността „Тъмни лак” ще започне традиционният ловно-риболовен празник. Щафетни игри, състезание по риболов и демонстрации на ловни умения са предвидени в събитието, което се провежда със съдействието на местното туристическо дружество „Миньох”.

В понеделник Дебелец домакинства изложбата-базар „От сръчните ръце на дебелчанката” с творби, направени с много любов от дамите от Клуба на пенсионера и инвалида. Две летни хоротеки с домакин танцов клуб „Белонога” ще привлекат любителите на народните танци на 31 юли и 2 август в центъра на градчето. Събитията са с начален час 20.

Кулминацията на празника е в събота, 4 август. Мини-цирково шоу подготвят и тази година от дуо „Барбароните” за децата на Дебелец и техните гости от 19 часа, а официалното откриване на празничния ден е час по-късно. В концертната програма са включени членовете на Центъра за работа с деца и младежи в градчето, Вокално студио „Елита”, изпълнителките Божидара Якимова и Йоалита Банова, дамите от Клуба на пенсионера и инвалида в Дебелец и клуб за спортни танци „Анджи”. Част от свой спектакъл за публиката ще демонстрират танцьорите от формация „Търновска царица”, а звездата на вечерта е младият естраден изпълнител Йордан Марков. Празнични илюминации ще озарят небето на Дебелец.

В деня на празника ще бъдат наградени и най-добрите детски творби от конкурса „Мисия аз, ти и моят град”. В тях децата на Дебелец са изобразили любимите си места в населеното място. Конкурсът се реализира благодарение на спечелен проект за Устойчиви инициативи и партньорства. Центърът за работа с деца се класира на второ място и спечели 500 лева, с които ще бъдат направени и две информационни табла, които ще бъдат поставени в центъра на града. Крайният срок  за дейностите е месец октомври. По проекта се реализира и спортният празник, предвиден за събота.