Култура

Церова кория се готви отново да посрещне гости за фолклорния фестивал „Шарено пиле Петровско“

За шеста година кметският екип и читалището във великотърновското село Церова кория организират Националния фолклорен фестивал „Шарено пиле Петровско”. Той ще се проведе на 2 юли, събота от 9.00 часа в зоната за отдих в населеното място. Очакват се над 450 изпълнители от 32 населени места с 54 участия. От тях 30 са певческите групи, танцовите – 7, дуетите и индивидуалните изпълнения са по 8.  Ще участват и 4 детски състава.  Всички ще пеят и танцуват под ритмите на народната музика.

Фестивалът няма конкурсен характер. Всеки състав ще получи грамота и плакет с логото на фестивала. Традиция е и те да получават питка и печено пиле.

„Всяка година фестивалът ни предизвиква голям интерес. Участниците ни са на възраст от детската градина до и над 90-годишни. За втора година във фестивала ще участва и нашата детска танцова група „Великденче“, която е в две възрастови граници. Форумът ще бъде открит от две дечица от II група от детската градина в с. Първомайци. Щастлив съм, че за поредна година ще посрещнем толкова гости в нашето китно и хубаво село”, поясни за Общинското радио Христо Кунчев, кмет на с. Церова Кория.