Любопитно

Център Амалипе ще отбележи Василица 2021 в област Велико Търново

За поредна година Център Амалипе ще отбележи празника Василица.

Васильовден или Василица (наричан понякога в медиите Банго Васили) се празнува от много ромски групи в България. Повсеместно е известен като “Ромската Нова Година”. При калдарашите празникът се празнува по-скромно, докато при йерлиите и особено при бургуджиите и музикантите той се явява основен празник, съизмерим единствено с Гергьовден.

Именно при бургуджиите и дръндарите Василица се празнува три дни, като дори се прави леко разграничение между Васильовден и Банго Васили – на 13.01. и 14.01. е Васильовден, а на 15.01. – Банго Васили (“Куция Васил”). Това разграничение не се прави от калдарашите, рударите, както и от останалите йерлии (напр. хорахане-рома) в Централна България, които наричат и трите дни “Банго Васили”. Вечерта на 13.01. срещу 14.01. много често изпълнява ролята на Бъдни вечер.

Утре, 13 януари, сутринта, сурвакари от Амалипе ще посетат Областна управа – Велико Търново. В 10.00 часа в сградата на Областна администрация ще се проведе среща между Областния управител на област Велико Търново – проф. д-р Любомира Попова и ученици от ОбУ „П.Р.Славейков“ с.Джулюница по повод Василица 2021 г.