Любопитно Образование

Центърът за подкрепа за личностно развитие с открит урок за професиите след 2-годишно прекъсване

След две години прекъсване, Центърът за подкрепа за личностно развитие във Велико Търново поднови своите открити уроци с ученици. Темата на първата лекция по кариерно консултиране за тази година бе „Всичко е възможно, стига да повярваш в себе си”. Прекрасната презентация на кариерните консултанти Даниела Марова и Анна Симова бе една своеобразна виртуална разходка в света на професиите, преминавайки през миналото, настоящето и бъдещето, която „извървяха“ великотърновски ученици от SOS детски селища, Професионалната гимназия по моден дизайн и др.

Водена от сентенцията „Човек смело крачи към бъдещето, само когато познава добре миналото си”, професиите на миналото представи Даниела Марова. Сред тях тя изброи –човек –будилник, който е ставал по тъмни доби и с камъчета или пръчка удря по прозорците да събужда хората;  резачи на лед, които са търгували с  него; ослушвач, който чува чрез огромни тръби наближаващите самолети по време на война в населените места и предупреждава хората да се скрият в бомбоубежища. Мишелов е също професия от миналото. Той е хващал мишки и плъхове с капани, защото те са били разпространители на чумата, а хората са се опитвали да намаляват популацията им. Учениците разбраха, че е имало и професия фенерджия, който сутрин и вечер светва и угася фенерите по улиците в един град.

Анна Симова представи настоящите професии, като предостави скица на една театрална сцена, в която място намират строител, който да построи сградата на театъра, артисти, сценарист, режисьор, ел. техник, осветител, диригент, музиканти, фризьори, гримьори, дърводелец и много други, все важни позиции, за да се реализира една постановка.

От света на миналото, Даниела Марова пренесе учениците в света на бъдещите професии. Една от тях е телехирургът. Опитните лекари ще могат да провеждат някои операции дистанционно – през интернет. На операционната маса ще има роботизирани ръце, работещи с максимална прецизност. Други професии са специалист по създаване на човешки части – протези, изкуствени стави, органи и др.; екоинженер; аеронавти превозващи пътници в Космоса; носталгист и др.

Любопитен момент от открития урок бе и лекцията за т.нар. „неталантливи хора”, които промениха света. Уолт Дисни, създател на известната компания за анимация е бил уволнен от редактор на вестник, заради липса на въображение. Алберт Айнщайн, създател на Теорията на относителността, учен на столетието, а през 1921 година получава Нобелова награда. Волфганг Амадеус Моцарт композира на 3 години, а на 5 години концертира свирейки на пиано. Император Йозеф II останал  недоволен от композицията му, имало прекалено „много шум и ноти”. Моцарт е имал феноменална памет, пишел е нотите на едно музикално произведение, като го е чуел само един единствен път. Създал е над 600 музикални произведения. Дмитрий Менделеев, създател на Менделеевата таблица пък  се проваля  системно на изпитите по химия, но остава в историята, дори и става преподавател в Петербургския университет.

Хенри Форд пък фалира пет пъти, преди да основе световноизвестната си компания.

В края на прецентацията си Даниела Марова за пореден път отправи насърчителен призив към младите хора, на които им предстои реализация в работна среда, че всичко е възможно, стига да вярваш в себе си. Пожела им да са упорити и да преследват мечтите си.

Кремена Крумова – Попова