Образование

Цветелин Илчев: Младежките работници са джедаите на обществото

Това смята репортерът и водещ в Общинско радио „Велико Търново” Цветелин Илчев. Той и още шест младежи от Бургас, Стара Загора и София се завърнаха от обучение във Вилнюс, където изучаваха професията „младежки работник”. За Цветелин това е втори образователен курс, който се провежда по програма „Еразъм +”. Първият се състоя през месец май миналата година в Норвегия. „Идеята е норвежкият опит да бъде предаден на прибалтийските страни Литва и Латвия и на България като единствена балканска страна. Има много резон в това, защото в Норвегия младежка работа се развива от 1950/60 година и държавата е на светлинни години разстояние от нас”, разказва Илчев. Впечатлен е, че при население от 2 милиона жители в Литва има 700 младежки центъра. „Това не са социални центрове. Техни потребители са младежи между 14 и 29-годишни. Ролята им е с методите на неформалното образование да попълнят празнини, ако са останали такива, от формалното образование, което получаваме в училище”, обяснява Цветелин Илчев. По негови думи в обособените пространства учениците и студентите могат да се включат в организираните там активности – да участват в творческа дейност, настолни игри, да говорят свободно по проблемите на тероризма, зависимостите от алкохол и наркотици, насилието, посегателствата над деца и жени.   „Така те стават част от здраво общество, а не да бъдат на улицата, където има изключително много изкушения”, коментира журналистът.

Професията „младежки работник” е позната вече и в България. Практикуват я шест души психолози и социални работници с минимално възнаграждение. Затова Илчев ги определя като „джедаите на обществото”.

Според Цветелин Илчев разкриването на подобен младежки център във Велико Търново би било престижно за града, въпреки че общината има добра социална мрежа и 28 центъра за работа с деца и младежи в населените места.

Какво Цветелин разказа за посещението си в „Зеления дом” край Вилнюс по време на първия обучителен курс – чуйте в звуковия файл.