Култура Община

Цветелина Максимова спечели наградата на Община Велико Търново в VII Биенале на църковните изкуства

Откриха официално изложбата на участниците в Седмото международно биенале на църковните изкуства. На церемонията бяха връчени и наградите на организаторите на форума. Цветелина Максимова спечели наградата на Община Велико Търново в размер на 1000 лева. Тя беше връчена на художничката от директора на Дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ Нелина Църова за иконата й „Възкресение Христово“. Наградата на Великотърновския университет грабна Ива Донкова, а на Съюза на българските художници Десислава Гетова. Частна фирма отличи Сава Костадинов от Пловдив за иконата му „Св. Йоан Рилски“. Наградата за цялостно представяне получи Националната художествена гимназия „Димитър Добрович“ от Сливен.  Носителят на приза бе определен от ръководството на Регионалната библиотека „Пето Р. Славейков“ във Велико Търново. Над 90 автори от България и чужбина със 173 творби са представени в експозицията, която е подредена в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“, и ще остане отворена за посещение до 6 ноември.

7-членно жури с председател проф. Миглена Прашкова оценява творбите като елементи от православното храмово оформление и богослужебната практика. „Всички имат качества и са достойни за място във форума“, коментира пред Общинското радио доц. Мариета Конова, ръководител на Катедра „Църковни изкуства“ в Православния богословски факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Биеналето е проект на Катедра „Църковни изкуства“. То стартира през 2009 г. и по-късно се утвърждава като международно събитие, част  е от културния календар на Община Велико Търново и се съфинансира от местния бюджет. От тази година форматът ще има електронен каталог на български и на английски език, който ще бъде включен в националния референтен списък с научни издания.

 

Снимка – ИЗ „Рафаел Михайлов“