Политика

Цвета Караянчева: „Радев звучи като президент на вражеска държава“

Всички речи на президента си приличат по един и същи начин. Те са мрачни, песимистични, очернящи и унизяващи България”, коментира председателят на НС Цвета Караянчева, която представи във Велико Търново програмата за Националните чествания на 140-годишнината от създаването на първата българска конституция.

„Речите на президента сякаш са писани, за да бъдат произнесени от президент на вражеска държава, който иска да унижи, да смаже България и да я превземе”, категорична бе Караянчева. Тя допълни още, че речите на Радев са или кратки, или дълги, а вчерашната му определи като „продължение на новогодишната”. „Сега изведнъж се оказва, че трябва да правим предсрочни парламентарни избори, докато преди два месеца това нямаше такава идея – може би защото президентът иска да сформира служебно правителство, което да промени решението на парламента за купуване на бойни самолети”, заподозря председателят му. Тя се обърна лично към държавния глава, като го покани в Парламента, за да разбере „най-накрая“ как работи законодателната институция. Караянчева подчерта, че всеки закон преминава през обществено обсъждане в продължение на месец, получава оценка на въздействието и има съответните мотиви, които винаги са в полза на българските граждани. По нейни думи, твърденията на Радев – че се приемат лобистки закони, са неаргументирани. „Парламентът е най-прозрачната институция у нас. Ниският рейтинг се дължи и на това, че ние даваме всякаква възможност на българските граждани да знаят  какво правят техните народни представители, за разлика от това, което се случва в Президентството. Ако Ви е отеснял костюмът на президент – направете си партия, каквото желание виждам, че имате, направете всичко възможно да спечелите изборите след две години, да станете премиер и да вземате важни решения. Когато човек взема важни решения – той не може да угоди на всички. Затова и рейтингът понякога пада. Когато Ви се наложи да вземате важни решения и да заставате с лицето си зад тях, тогава може би и Вашия рейтинг, както виждаме е почнал да пада”, каза още Караянчева. Тя призова държавния глава, в случай че иска да има диалог с Парламента, да изпрати свои представители на обществените обсъждания, които протичат в рамките на месец, преди гласуването на законите, да представят своите гледни точки и предложения, така както го правят всички останали български граждани и институции.

По думите на Караянчева, БСП вече води кампания за предстоящите избори, а Румен Радев подкрепя тази кампания. Председателят на НС подчерта, че няма условия за парламентарни избори и подкрепи становището си с подкрепата на европартньорите, растящите показатели на икономиката, ниската безработица и нарастващите инвестиции.