Денят Образование

Цвета Караянчева поздрави курсантите първокурсници в НВУ с полагането на военна клетва

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева поздрави курсантите първокурсници в НВУ „Васил Левски” на военния ритуал за полагане на клетва. Тя пожела на бъдещите офицери да прекарат щастливо и пълноценно студентство, трудолюбие и упоритост, лично щастие и успешна служба в името на родината.

„Историята на Националния военен университет „Васил Левски“  следва тази на България след Освобождението”, изтъкна в приветствието си Цвета Караянчева, като посочи, че всички славни, драматични и трагични събития, които се случват след Освобождението, са въвличали възпитаниците на висшето училище.

Председателят на Народното събрание отбеляза, че неведнъж курсанти на НВУ, почти деца от днешна гледна точка, са били обявявани с укази за офицери, за да заминат на фронта и да поведат Българската армия. И неведнъж те са се оказвали на висотата на най-смелите очаквания. По нейни думи курсантите на НВУ живеят със съзнанието, че от тях Родината очаква да защитят делото на опълченците на Шипка и на всички поборници за свободата на България.

„Вярвам, че времето ви тук ще бъде изпълнено с вълнения и предизвикателства, че освен на дисциплина, ще се научите и на бързо, критично и стратегическо мислене. Вярвам, че когато излезете оттук като български офицери, ние ще се гордеем с вас”, каза Караянчева.

Председателят на парламента припомни, че годините на политизация на армията след 1944 г. са довели до отлив на интерес към Националния военен университет през 90-те години на миналия век.  „Бяха необходими огромни усилия на ръководството на университета, визионерство, реформи и модерен поглед към света, за да се възстанови престижът му сред вашето поколение. Всички трябва да сме благодарни на днешното ръководство на Университета, че са съвременните лидери, които времето изисква”, подчерта Цвета Караянчева.

Кметът на Общината Даниел Панов определи деня като важен, специален и емоционален за курсантите. „Като офицер от редиците на Българската армия, аз съм минал по пътя, който ви предстои. Помня отлично деня, в който полагах клетва. Помня ясно вълнението, емоциите, но и силната отговорност, която чувствах. Защото с клетвата свързвате живота си с българското воинство. Тук много силно ще усетите духа на славния български войник,  на паметните битки, водени от армията и народа ни в миналото. Ще се докоснете силно и ще се свържете здраво с корените на нашия народ, с ценностите, които са в основата на българската държавност”, каза Панов.  Той пожела на бъдещите офицери да бъдат горди, че сте възпитаници на университет, носещ името на дякона Левски – Апостола на българската свобода.

Началникът на НВУ „Васил Левски” бригаден генерал Иван Маламов подчерта пред първокурсниците, че полагат клетва в старопрестолния град Велико Търново – един от символите на българската история и държавност. „Защитата на родината е дълг и чест, изискващ знание и умение, трудолюбие, себераздаване, смелост и инициативност. Очакват ви предизвикателствата на военната служба. Очакват ви тръпката от успеха и възможните разочарования от трудните страни на войсковия живот.  Никога не забравяйте, че сте част от един от стълбовете и гарантите на държавността – армията. Бъдете верни до край на клетвата, за да пребъде във вековете по божията воля нашата родина България”, пожела бригаден генерал Иван Маламов.

146 курсанти първокурсници целунаха знамето на Университета и се заклеха във вярност на народ и родина. В следващите четири години те ще се обучават по 15 военни специализации във факултетите „Общовойскови” и „Артилерия, ПВО и КИС”.

Благослов за здраве и успех отслужи търновският митрополит Григорий.

Народни представители, областният управител, висши офицери бяха сред официалните лица.

След ритуала гостите наблюдаваха показ на въоръжение и бойна техника и демонстрации по ловкост и умения на курсантите. Ученици от средни училища в Русе, Търговище, Габрово и Велико Търново също  присъстваха на тържествения ритуал.