Денят Политика

Цвета Караянчева: Изборите приключиха. Време е популизмът да спре

По повод настояването на коалиционните партньори да има дебат за по-висока партийна субсидия, във Велико Търново председателят на парламента Цвета Караянчева каза:

„Съгласна съм с нашите коалиционни партньори, по тази тема е хубаво да има дебат. Мина на първо четене в комисия, очакваме големият дебат да бъде в Пленарна зала, надявам се колегите да имат убедителни аргументи и да се вземе разумно решение. Поле за дебати винаги има, все пак ние сме парламент и трябва да се чуват различните мнения. Важно е всяка една политическа сила да заяви своята позиция. Аз се радвам, че и БСП вече са в залата и участват в дебатите. Предстоят – следващата седмица, може би сряда или четвъртък, точката ще е в дневния ред.

Политическите партии трябва да бъдат субсидирани от държавата, аз много пъти съм го казвала, за да не останат в ръцете на олигарси. Като партиен активист, занимавам се от 12 години с политика. В областта от която съм избрана имаме офиси във всяка община, секретари, които работят в тях – офисите са възможност да се развива партийна дейност. Ако нямаме така субсидия – тогава трябва да търсим пари от някой друг. Винаги съм била на тази позиция, че държавна субсидия трябва да има. Каква, в какъв размер –  нека дебатите да решат. Един лев субсидия е предложението в момента.

Виждате, че страшно много популизъм се навъди. Един лев е стартовата позиция, от която ще тръгне дебата, така мисля. Що се отнася до намалението на данъците, предлагани от БСП и ДПС – това е част от популизма. Той е нещо, което разваля нормалната бизнес среда. Всеки се опитва да се хареса по някакъв начин на избирателя. Трябва да пазим позициите на разума, да правим всичко възможно да подобряваме живота на хората, но не с популизъм, не с лъжи, защото изборите свършиха. Време е да поработим по теми, които са на дневен ред. Време е да продължим с инвестициите, с икономическия ръст, всички неща, които реално ще се отразят върху доходите на хората. ГЕРБ ще участва в дебатите и ще изложи своите аргументи.“