Денят

Цветан Цветанов посети Преображенския манастир

На празника Голяма Богородица председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов посети Преображенския манастир край Велико Търново. Той и великотърновският кмет Даниел Панов бяха посрещнати от игумена Отец Георги.

Отецът за пореден път изрази задоволство от извършения неотдавна ремонт на единствения път, водещ към светата обител, която освен място за преклонение е и атрактивна туристическа дестинация. Пътят дотам е построен през 1935 година, а единственият ремонт, който е правен преди настоящата пълна реконструкция, било полагането на тънък слой асфалт през 70-те години. Доскоро трасето бе осеяно с огромни дупки и почти непроходимо.

Миналата година, при свое посещение в храма и в разговор с Отец Георги, Цветан Цветанов бе запознат с проблема и пое ангажимент да съдейства за отпускането на необходимите за цялостен ремонт средства. Изготвеният от Община Велико Търново проект получи от Министерски съвет целево финансиране за трайно възстановяване, след като първо бе одобрен от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане. Обновяването на 2,5-километровата отсечка към Преображенския манастир стана факт миналия септември.

По думите на игумена Отец Георги, който близо три десетилетия служи в манастира, през тези години много политици само са обещавали подкрепа, но напразно. Затова отецът цени високо свършеното и не пести благодарности към Цветанов, както от името на духовниците, така и от името на всички, които всеки ден посещават Преображенския манастир.

Уникалният манастир е символ на българщината и е неизменна част от облика на региона. В него се намира единственото Колело на живота, изрисувано от Захари Зограф, а в църквата са запазени оригиналните стенописи на блестящия майстор, като те в момента се почистват.