Денят Образование

Цветан Цветанов : Инвестициите в образованието са инвестиции в бъдещето

„Инвестициите в образованието са инвестиции в бъдещето. Тази секторна политика има най-голямо отношение към бъдещия просперитет на България. По тема „образование“ е важно да има консенсус между всички политически партии и институции.” Това заяви днес във Велико Търново председателят на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на откриващото събитие на гражданския диалог „Европа в нашия дом“. На форума в Аулата на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ присъстват още министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, неговите заместници Таня Михайлова и Деница Сачева, зам.-председателят на образователната комисия в парламента Галя Захариева, както и кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов и областният управител на Велико Търново проф. Любомира Попова.

В рамките на гражданския диалог ще бъдат дискутирани националните и местните политики в сферата на образованието. На вниманието на обществеността ще бъде представено развитието на различните населени места в съответния регион и как европейската солидарност е допринесла за това.
По време на своето изказване Цветанов изтъкна, че една от основните цели на платформата „Европа в нашия дом“ е да покаже какви ангажименти са изпълнени от правителството по време на двете години от началото на управленския мандат, акцент на който е именно образованието. Депутатът на Великотърновски район подчерта, че въз основа на разработения от МОН механизъм за обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици над 30 000 деца бяха върнати отново в класните стаи и ще получат възможността да имат равен старт в живота със своите връстници.
”Ключово за развитието на образованието в България е осигуряването на достойни възнаграждения на учителите. Затова ние сме поели ангажимент до края на управленския мандат през 2021 г. учителските заплати да бъдат увеличени двойно. Предвидените инвестиции за това са в рамките на 1,380 млрд. лв.” – каза Цветан Цветанов и посочи, че европейските избори през май ще бъдат ключови за бъдещето на ЕС и ние трябва ясно да заявим, че искаме да останем част от силна и обединена Европа, чиято солидарност носи развитие и модернизация на българските региони.

„В тази връзка всеки един български гражданин да знае какви са ползите от членството ни в ЕС. За 2018 и 2019 г. 500 български училища се модернизират, като отпуснатите средства по ОП „Региони в растеж“ за образователна инфраструктура са над 700 млн. лв.” – допълни Цветанов. Той благодари на образователния министър Красимир Вълчев и на представителите на местната власт в България, които са в непрекъснат контакт с МОН и заедно търсят решение на проблемите. Председателят на ПГ на ГЕРБ призова участниците във всички граждански диалози в страна да се възползват максимално от тази платформа и да обменят мнения и идеи, защото, както в образованието, така и във всяка друга сфера – връзката между гражданите и институциите е най-важна.