Община

„Царевец“ и „Арбанаси“ в топ 5 на Годишните награди в туризма в категория „Изборът на българите“

Ясни са победителите в четвъртите Годишни награди в туризма-2019, организирани от Министерството на туризма. Призовете в 16 професионални и творчески категории бяха определени чрез онлайн вот от 7 ноември и продължи до 6 декември 2019 г., като в този период хиляди потребители подкрепиха своите фаворити.

Велико Търново се включва с пет номинации за Годишните награди в туризма. Старата столица участва в надпреварата с архитектурно-музейните резервати „Царевец“ и „Арбанаси“, както и с комплекса от обекти и експозиции на Регионалния исторически музей. Категорията е „Изборът на българите“.

„Царевец“ е класиран на трето място с 10 050 гласа, а „Арбанаси“ заема петото с 8041 гласа. Първенец е новооткритият „Исторически парк“ с над 15000 гласа, а веднага след него се нарежда Националният исторически музей в София.

Наградите ще бъдат връчени на официална церемония, която ще се състои на 16 декември 2019 г. (понеделник) в София. Събитието ще започне в 18.30 часа, в зала „Концертна“ на Централния военен клуб.

Домакин на церемонията е министърът на туризма Николина Ангелкова, очаква се сред официалните гости да бъдат председателят на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева, министрите на  икономиката Емил Караниколов и на младежта и спорта Красен Кралев, видни политици и общественици. За събитието са поканени посланици, народни представители, кметове, представители на туристическия бизнес, работодателските организации и медии.

Победителите в Годишните награди в туризма се оценяваха в 16 категории на два етапа. През първия всеки желаещ можеше да подаде заявка за участие си съгласно Правилата за кандидатстване, публикувани на интернет платформата www.tourismawards.bg.