Култура

„Царевград Търнов“ на Любомир Владикин подарък за празника на града

В навечерието на празника на града – 22 март, Регионалната библиотека съвместно с ИК „Хермес“ подготвиха специално издание по случай обявяването на Велико Търново за историческа и духовна столица на България. „Царевград Търнов“ на Любомир Владикин е комплимент към жителите на вековния град.

Виденията от „Царевград Търнов” се превръщат във вълшебен свят и способстват за разкриване приказността на старопрестолнината, към която авторът подхожда с почитание, особена мъдрост и неподправена любов. Владикин прави възможно читателят да бъде докоснат от тази любов, да я почувства толкова близка, че да съхрани в себе си чувството и спомена за миналото. Именно тя се превръща в разковничето за опазване на богатата историческа памет.

Темата за любовта, вдъхновена от подвига и героизма към род и родина, доминира в творбата, провокира читателя да потърси своето място, да възбуди гражданското патриотично чувство – толкова потребно в днешния забързан ден.

По инициатива на българските законотворци от 44-тото Народно събрание честванията по повод 140-годишнината от приемането на Търновската конституция бяха белязани с едно знаменателно събитие: Велико Търново бе единодушно приет и тържествено обявен за историческа и духовна столица на България„, посочва д-р Иван Александров, зам.-директор на РНБ „П.Р.Славейков“.

Царевград Трънов“, „Богоспасний Цариград“, „Царица на градовете“ – тъй са Те наричали старите летописци, когато Царевец е блестял от мрамор и позлата, а по назъбените кули святкали като мълнии копията на царските стражи.
Днес всичко е пустиня, и поклонникът едвам намира следите на миналото величие.

„Наистина втори след Константиноград“ си бил някога Ти, но сега си само нашият Йерусалим.
Защото и тук, и там споменът е всичко: там – духът и разпятието на Спасителя, тук – величието и залезът на един народ.

Света обител на безсмъртни сенки,
Извор на гордост и самовяра за народа ни,
Престолен град на дедите, бъди благословен!“

Любомир Владикин