Коментари Култура

Художничката Цвета Марова: „Аз съм Велико Търново, без Велико Търново не мога да представя творческото си битие”

„Всеки път, когато видя бялото платно, виждам баща ми, който ме подкрепя във всичко. Това беше негова мечта – да бъде художник, живописец. Изключително много се вълнувам от срещата си с великотърновската публика”, сподели ден преди откриването на първата си  изложба в родното Велико Търново художничката Цвета Марова. Дъщерята на големия български скулптор проф. Ненко Маров не крие притеснението си, тъй като „Търново е град, в който художествената публика е много претенциозна”. През последните 20 години тя живее и работи в Пловдив, а освен в България, нейни картини има в колекции на ценители от Германия, Великобритания, Холандия, Полша, Австрия и др.

60 нейни произведения вече украсяват стените в Конферентната зала на Изложбените зали „Рафаел Михайлов” в старата столица – произведения, изпъстрени с цвят и послания.

Експозицията носи името „Елементи и сили” и представя на посетителите свят, инспириран от античната теория на древногръцкия философ Емпедокъл за света около нас и това, което ни заобикаля. „Той определя заобикалящия ни свят през наличието на четири основни елемента – земя, огън, вода и въздух. Съотношението между тези елементи изпълва всеки от нас. Неслучайно силите на привличане и отблъскване са онзи елемент, който съчетава нашата представа и отношение, социума, в който живеем”, коментира пред журналисти Марова.

Художничката започва включения цикъл преди повече от година и половина, а част от творбите присъстват в експозиция в Пловдив. Събитието се приема изключително добре от местната публика. Впоследствие, разказва ни Цвета Марова, тя доразвива идеята до степен, в която да бъде представена във Велико Търново.

Като цвят възприема себе си художничката, а произведенията са израз на всяко едно нейно състояние и различните периоди от живота й. Основно място в битието на Цвета Марова е родното Велико Търново. „Аз съм Велико Търново, без Велико Търново не мога да представя творческото си битие. Не рисувам пейзажно града, Търново не присъства в този смисъл в творчеството ми, но присъства във всяка една картина, защото във всяка една картина съм аз”, допълни художничката.

Детството на Цвета Марова е било изключително интересно. Израснало в творческа среда и търсещо себе си през годините, малкото момиче е било част от хлапетата на търновската ул. „Ниш”, които вървят пеша по ул. „Никола Габровски”, за да стигнат до крепостта Царевец. „Тогава имаше разкопки из целия хълм и това усещане, че можем да правим детските си игри, че можеш да си част от дворцовия живот и болярите, да си елемент от древно Велико Търново, беше нещо прекрасно”, заяви Марова.

Експозицията „Елементи и сили” ще остане в залите „Рафаел Михайлов” до 10 ноември. Официалното откриване ще бъде утре вечер, а началният час е 17:30.