Култура

Художникът Христо Панев гостува в София с две изложби – юбилейна и „Дон Кихот“

Великотърновският художник Христо Панев гостува в София с две изложби. Едната е юбилейна, другата – по покана на Испанското посолство у нас. В престижната галерия „Райко Алексиев“ към Съюза на българските художници той се представя с любимите му теми –  с живопис, с красиви картини на женската фигура и с митология. Над 70 платна включва експозицията му, която бе посветена на неговия 80-годишен юбилей и която бе посетена от десетки приятели и почитатели на него и на художественото изкуство.

Втората му изложба е по инициатива на испанското посолство в Триъгълната кула. В нея могат да се видят 30 творби на тема „Дон Кихот“. Освен да рисува всеки ден и да участва в изложби, академик Панев посвещава време и на родното си село Крепост, в община Димитровград. През последните два месеца великотърновският художник дари още 2 пана, изрисувани безвъзмездно на стени на обществени сгради в населеното място. Монументалните произведения наброяват вече 52. „Голяма гордост е за мен това. Това са рисувани и дарени пана в последните 30 години от мен и от брат ми, светла му памет. Смея да кажа, че ние сме си сътворили един неръкотворен паметник, който ще остане завинаги. Преди не ни познаваха кои сме, сега от детската градина до най-възрастните знаят за нас и ни уважават. Тази популярност ще расте с годините, а това е едно безсмъртие”, призна за Общинското радио акад. Христо Панев.

Христо Панев е популярен български художник. Работи в областта на живописта, графиката, илюстрацията на книги и монументалните изкуства. Произведенията му са повлияни от българската икона и българската фрескова живопис. Автор е на циклите „Фрески“, „Митологични сцени“ и „Библейски сюжети“. За монументалните работи работи в техниките сграфито и сухо фреско. Прави самостоятелни изложби в Перник, Димитровград, Павликени, Габрово, Пловдив, Хасково, Русе, Несебър, Шабла, Велико Търново, Дряново, Ловеч, Варна, София, и др., и в чужбина в Германия, Хановер, Мунстер, Хамелбург, Мюзинген, Швейцария, Австрия, Словакия, Унгария, Италия, Картона, Русия, Турция, Азербайджан и др. държави.

Носител е на много отличия за произведенията си – наградата на Велико Търново за 2006 г., медал „Художник на новия век“ от Световната академия по изкуства „Нова ера“ (2013) в Истанбул, медал „1150 години от създаването на Руската република“ (2013), златни медали от София, Кипър и Питсбърг, и др. отличия и дипломи.